BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csipogóügy: eredményre vezetett a nyomozás

A magyar kormány nemzetközi sajtóirodája szombaton közleményben arról tájékoztatott, hogy a titkosszolgálatok szerda óta nyomoznak, és több alkalommal is kihallgatták a csipogókkal elkövetett merényletben érintett hazai cég vezérigazgatóját, Cristina Barsony-Arcidiaconót. Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) nyomozási eredményei megerősítették a kabinet korábbi tájékoztatását, miszerint a robbantásoknál használt csipogókészülékek soha nem is jártak Magyarországon.

A magyar szakszolgálatok is kihallgatták a terrorszervezet elleni merényletben használt eszközökkel összefüggésbe hozott magyar cég, a BAC Consulting vezérigazgatóját. 

Csipogó, BAC Consulting, Magyarország
Csipogó-ügy: a merényletben használt készülékek soha nem jártak Magyarországon / Fotó: Anadolu via AFP

A magyar kormány nemzetközi sajtóirodája szombaton közleményben arról tájékoztatott, hogy a titkosszolgálatok szerda óta nyomoznak, és több alkalommal is kihallgatták a 49 éves tulajdonos-vezérigazgató Cristiana Barsony-Arcidiaconót. 

Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) nyomozási eredményei pedig megerősítették a kabinet korábbi tájékoztatását, miszerint a robbantásoknál használt csipogókészülékek soha nem is jártak Magyarországon.

Ahogy arról a Világgazdaság is beszámolt, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár néhány napja közölte: a hatóságok megerősítették, hogy a szóban forgó vállalkozás mindössze kereskedelmi közvetítő, és nincs magyarországi gyártó és működési telephelye. A bejelentett magyarországi címre csak a cég ügyvezetője van bejegyezve, a hivatkozott készülékek pedig soha nem voltak Magyarországon.

Mint ismert, a Hezbollah tagjai által használt csipogók és walkie-talkie-k a hét elején felrobbantak Libanonban, 39 ember életét követelve és legalább háromezret megsebesítve. Széles körben úgy vélték, hogy a támadásokat Izrael követte el, amely azonban nem erősítette meg, de nem is tagadta részvételét.

Izraeli légicsapás: gyerekek és nők haltak meg

Közben legalább huszonkét emberrel végzett egy belső menekülteket elszállásoló iskolát ért izraeli légicsapás Gázavárosban – közölték szombaton a palesztin hatóságok. Az izraeli hadsereg jelentése szerint a Hamász egyik parancsnoki központjára mértek csapást.

Többnyire nők és gyerekek haltak meg a szombati légicsapásban – tudatta a gázai egészségügyi minisztérium. A Hamász által irányított kormányzati médiahivatal tájékoztatása alapján 

13 gyerek és 6 nő van a halottak között.

Az izraeli hadsereg ugyanakkor azt állítja, hogy az egykoron iskolának használt épületben a Hamász parancsnoki központja működött, és újfent azzal vádolta a palesztin szervezetet, hogy polgári létesítményeket használ katonai célokra. 

A Reuters helyszíni felvételein felrobbantott falak és kiégett bútorok láthatók, az egyik szoba mennyezetén pedig lukak, melyeken át az emberek a holmijukat próbálták kimenteni. Az egyik szemtanú, Szaid al-Malahi beszámolója szerint a két rakéta az iskola játszóterén levő gyerekeket és nőket találta el, a közelben egyetlen férfi sem tartózkodott. 

A Gázai övezet déli részén található Rafahban négy egészségügyi dolgozóval végzett egy minisztériumi raktárépületeket eltaláló izraeli légicsapás – tájékoztatott a gázai egészségügyi minisztérium, hozzátéve: a mentők nem tudtak a halottak vagy a sérültek közelébe jutni. 

Az izraeli hadsereg közleményben írt arról, hogy a május óta Rafahban tevékenykedő csapatai az elmúlt hetekben több tucat fegyveressel végeztek, továbbá felszámolták a katonai infrastruktúrát és az alagútaknákat is.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.