BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyoma veszett a Hezbollah csipogóinak felrobbantásában érintett norvég férfinak

Szerdán adott utoljára hírt magáról az a norvég férfi, akinek a cége érintett lehet a Hezbollah tagjainál a héten felrobbant csipogók gyártásában. A férfi norvég források szerint egy bostoni konferenciára utazott, de oda már nem érkezett meg.

Már több napja nem találják azt a norvég férfit, akinek a Bulgáriában bejegyzett cége részt vehetett annak a több száz csipogónak az eladásában, amelyek a héten egyszerre robbantak fel Libanonban, a Hezbollah tagjainál – írja a 444 a norvég VG-re hivatkozva. A norvég lap információi szerint a férfi kedden szállt fel az Egyesült Államokba tartó repülőgépre, hogy Bostonban részt vegyen egy konferencián. Oda azonban már nem érkezett meg, ezért nem is regisztrálták. Az utolsó nyom egy szerdai, a munkatársával történt e-mail-váltás, amely egy másik ügyet érintett – azóta azonban nem adott hírt magáról, az újságírók pedig hiába keresték.

Head office of the BAC Consulting KFT company in Budapest
A csipogóügyben érintett BAC Consulting budapesti székhelye / Fotó: Anadolu via AFP

Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az oslói férfi közvetlenül részt vett-e a csipogók eladásában. A robbanások óta nemcsak a VG újságírói, hanem a munkáltatója sem tudta elérni őt, noha több olyan szállodában is érdeklődtek, ahol a bostoni konferencia résztvevőit szállásolták el.

A feltételezések szerint a férfi nevén lévő bolgár vállalkozás fedőcég lehetett az eredetileg egy tajvani gyártó által forgalmazott, de utólag módosított személyhívók célba juttatásához kialakított szállítási láncban. 

Erről egy volt bolgár hírszerző tisztre hivatkozva azt írta a norvég lap, hogy a férfi soha nem járt Bulgáriában, a cégalapításhoz szükséges papírokat az oslói bolgár konzulátuson készítették el. A norvég férfi főnöke egy amerikai újságírótól tudta meg, hogy alkalmazottja érintett lehet a csipogókkal kapcsolatos ügyben, ezután értesítette a hatóságokat.

Az oslói rendőrség szerint Norvégiában nem indult nyomozás. A rendőrség aggódik a férfi biztonsága miatt – és a VG szerint kérik, hogy a nevét ne tegyék közzé, ne hozzák nyilvánosságra.

A HVG arról írt, Tajpejben kihallgatták Wu Yuzhent is, a BAC Consulting kapcsolattartóját. A kihallgatásról nem derültek ki részletek, de a tajvani hatóságok hangsúlyozzák, nem büntetőügyben nyomoznak, mert az országból senki sem vett részt a terrorcselekményekben. A Golden Apollo tulajdonosát is csak tanúként hallgatták meg. A gazdasági minisztérium pedig azt közölte, hogy az Apollo nem exportált Libanonba, jóllehet összesen 260 ezer személyhívót adott el külföldre, elsősorban európai és amerikai országokba.

Mint ismert, a csipogóbombák ügyében a magyar BAC Consulting is érintett. Egy jelentés szerint a magyarországi vállalat valójában az izraeli titkosszolgálatok fedőcége volt, amelyet azért hoztak létre, hogy elfedjék a háttérben megbúvó izraeli szálakat.

Az izraeli szolgálatok cége lehetett a robbanócsipogókkal seftelő magyar vállalkozás
Az egyszemélyes kft., úgy tűnik, tényleg csak a nyomok eltüntetésére jött létre. A csipogóbombák sosem jártak Magyarországon.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.