BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
At least 8 killed, thousands injured after mass pager explosion in Lebanon
Izrael Magyarországon gyártott csipogókba, azaz személyhívókba rejthetett robbanóanyagot.

Gyilkos csipogóbombák: Budapestre terelte a gyanút a tajvani cég a libanoni robbantás kapcsán

A Libanonban és Szíriában elkövetett merényletnél használt csipogók Magyarországon készülhettek. A tajvani Gold Apollo licenctulajdonos cég szerdán közölte, hogy átengedték a vétkes személyhívók gyártási jogát, azokat a budapesti BAC Consulting Kft. készítette. A Hezbollah képviselője szerint a támadásért Izrael a felelős.

Nemzetközi sajtóhírek szerint egy magyar cégnek is köze lehet a Libanonban és Szíriában elkövetett merényletnél használt eszközök gyártásához. Az akció során fegyveresek zsebében robbantak fel a csipogók. 

At least 8 killed, thousands injured after mass pager explosion in Lebanon
Izrael Magyarországon gyártott csipogókba, azaz személyhívókba rejthetett robbanóanyagot.
 Magyarországon gyárthatták a csipogókat, azaz személyhívókat, amelyekbe robbanóanyag került / Fotó: AFP

Ahogy a Világgazdaság is beszámolt róla, új fegyvert vetettek be Libanonban, mégpedig a csipogókat, amelyeket gyilkos bombákká alakítottak. Az egyidejű akcióban több mint kétezren megsérültek, kilencen pedig, köztük egy nyolcéves kislány, meghaltak. A Hezbollah képviselője szerint a támadásért Izrael a felelős.

A libanoni hatóságok úgy tudják, hogy a robbanások főként olyan területeken történtek, ahol a Hezbollah milícia erős jelenléttel rendelkezik, különösen Bejrút egyik déli külvárosában és a kelet-libanoni Beqaa régióban, valamint a szíriai Damaszkuszban.

Nem sokkal később a nemzetközi sajtóban megjelent, hogy ezeket a készülékeket Budapesten gyártották.

A tajvani Gold Apollo licenctulajdonos cég szerdán közölte, hogy átengedték az AR-924 személyhívók gyártási jogát, azokat a budapesti BAC Consulting Kft. gyártotta. Mint írták, az együttműködési megállapodásuk értelmében 

a termékek tervezése és gyártása kizárólag a BAC felelőssége.

A magyar cég már három éve partnere a tajvaninak.

Szakértők szerint a csipogókba robbanóanyagot helyeztek el azok végfelhasználóknak történő eladása előtt, azaz valahol az ellátási láncban alakították át a személyi hívókat.

Az AR-924-es csipogó újratölthető lítiumelemet tartalmaz, egy feltöltéssel akár 85 napig is működhet – derítette ki az AP a Gold Apollo honlapjáról, ám a leírást a szabotázstámadás után levették az oldalról.

A csipogók, azaz személyhívók működése és felhasználói

A csipogók a mobiltelefonoktól eltérő vezeték nélküli hálózaton működnek, így vészhelyzetben sokkal ellenállóbbak – ez az egyik oka annak, hogy világszerte számos kórház még mindig ezekre támaszkodik.

Az izraeliek azért is folyamodhattak a csipogóbombához, mert a Hezbollah harcosai nem tartanak maguknál mobiltelefont. Egyrészt arról köztudott, hogy azon keresztül le lehet hallgatni a használóját, másrészt pedig Libanonban gyakoriak az áramkimaradások.

Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér még februárban lehallgatókészülékként jellemezte a mobiltelefont, és elmondta, hogy ő nem is használ ilyet. „Ez egy konkrét és pontos információkat szolgáltató halálos ügynök. Ezért óvatosan kell kezelni.”

Több mint ezer áldozatot szedhetett Izrael új titkos fegyvere

Libanon-szerte a fegyveresek zsebében robbantak fel a csipogók. A Hezbollah képviselője szerint a támadásért Izrael a felelős.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.