BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagykovácsiban van az Év háza, mutatjuk a díjnyertes épületeket – fotók

Mi lehet a közös a nagykovácsi családi házban, a BGE Központi Könyvtár és Hallgatói Központban, valamint a balatonfüredi Ófaluban épült társasházban? Mindjárt több is: egyrészt mindegyik megnyerte a saját kategóriájában az Év Háza díjat, másrészt a magas építészeti minőségük mellett jobbító hatást gyakorolnak a környezetükre, amit a szakmai zsűri is elismert.

Idén összesen 47 épületet neveztek építészeik a családi ház, középület és társasház kategóriában az Év háza 2024 versenyre. A rangos, független építészeti rangadón 22 középületet, 20 családi házat és 5 társasházat hasonlítottak össze és elemeztek különböző szempontok szerint az elismert szakemberekből álló zsűri tagjai – tájékoztatták a Világgazdaságot a szervezők.

év háza
Az Év háza közönségszavazáson ez a szolnoki családi ház nyert – Nánási Sándor és Horváth Ferenc tervezte / Fotó: Év Háza 2024

A 2008-ban megújított szakmai pályázaton családi ház és középület kategóriában oszt ki fődíjat a zsűri. Ezek mellett két szakmai és további három támogatói díj odaítéléséről is döntöttek 2024-ben, míg a pályázat főtámogatója, a Leier különdíját a leginkább példamutató társasházért az épületet jegyző építész vehette át.

Az év családi házai

A szervezők ezúttal is kikérték a nagyközönség véleményét, az internetes közönségszavazás fődíját egy szolnoki családi ház nyerte el, amelyet Nánási Sándor és Horváth Ferenc építész jegyezn. Az Év háza pályázat családiház-fődíját a szakmai zsűri szavazata alapján egy Nagykovácsiban álló épület kapta, amely Földes László és Nusszer Diána munkáját dicséri.

Az Év háza családi ház kategóriában ez a nagykovácsi épület nyert / Fotó: Év Háza 2024

„Sok éves zsűrizésem alatt összességében 

kevés rokonszenvesebb családi házat láttam, mint Földes Lászlóék új, nagykovácsi épülete 

– mondta a független zsűri által fődíjjal jutalmazott családi házról Szoják Balázs, a pályázat kurátora.

Méltatása szerint az elegáns távolságtartás és a befogadó melegség viszonya, a műszerrel mérhető racionalitás és realitás, az egyszerű, mégis magas színvonalú funkcionalitás, az ötletesség mellett jól nyomon követhető következetesség és a mindehhez csatarendbe állított anyagok és szerkezetek kiemelkedő építészeti és lakóminőséget eredményeztek.

Fajcsák Dénes, Fábián Gábor: családi ház, Noszvaj – a Magyar Építész Kamara Szakmai Különdíja / Fotó: Év Háza 2024

Az év középülete 2024-ben

A szakmai grémium idén úgy ítélte meg, hogy a középületek közül Gereben Péter és Marián Balázs építész munkája, a BGE Központi Könyvtár és Hallgatói Központ volt az, amely egyszerűnek látszó eszközökkel, mégis a legmagasabb színvonalon járult hozzá környezete jobbá tételéhez.

„Ahogy az épület elkezdett szerkezetében megjelenni, ami 

a legőszintébb formája egy építészeti koncepciónak, arányok és formák, visszafogottság, valamint léptékhelyesség kezdett el kirajzolódni. 

Jól jött a rakodások által megnyert pár extra perc a menetidőben, amikor jobban szemügyre lehetett venni, mi készül. A formálódó épületszárny nagyvonalú nyitottsága arra sarkalt, hogy a mellettem ülő tízéves fiamat építészetre tanítsam. Gereben Péter és Marián Balázs kipótolta a hiányt, jobbá tette az épített környezetet” – fogalmazott Bordás Péter Ybl-díjjal kitüntetett építész a zsűri képviseletében. 

Egyszerűnek látszó eszközöket választottak, mint arányosság, kompozíció, fény és árnyék.

A középület kategória fődíjasa / Fotó: Év Háza 2024

Különdíjas alkotások

Idén a családi házak és középületek mellett az elmúlt két év társasházi pályázatai közül is kiválaszthatták a leginkább tetszetőseket: különdíjjal négy épületet jutalmazott a zsűri. A társasház-különdíjat – amelyet a pályázat főtámogatója, a Leier Hungária Kft. alapított – Varga Tamás DLA vehette át a balatonfüredi Ófaluban épült társasházegyüttes tervezéséért. 

A különdíjas társasház Balatonfüred-Ófaluban / Fotó: Év Háza 2024

Az indoklásban elhangzott, hogy a bírálóbizottság a füredi településszövet történeti hagyományainak követését és a mai igényeknek megfelelő, magas színvonalú, térkapcsolataiban választékos kialakítást értékelte a legjobbnak. Varga Tamás balatonfüredi társasházegyüttese a mai Magyarország társasház-építészetében különleges minőséget képvisel a zsűri értékelése szerint.

Sztranyák Gergely és Sztranyák Veronika: családi ház, Pécs – a Terrán Támogatói Különdíja / Fotó: Év Háza 2024

A Hild-díjjal kitüntetett város Ófalu településrészének, a mai városközpontnak a fejlesztéséhez példamutatóan járul hozzá. Az új beépítés a füredi településszövet történeti hagyományát is követve alkot a mai igényeknek megfelelő, magas színvonalú, térkapcsolataiban választékos és összetett köztérstruktúrát.

év háza
A középület kategóriában a közönségdíjat a Zsuppányi Gyula, Fülöp Tibor, Madár Ivett és Benkő Diána által tervezett, a zalaegerszegi Gébárti-tónál lévő Fehér Hattyú bisztró kapta / Fotó: Év Háza 2024

Építőipar, a gazdaság tükre

„A gazdaságban zajló jelenségeket – legyen az élénkülés vagy megtorpanás – talán az építőipar folyamatai tükrözik legerőteljesebben” – állapította meg Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora. Hozzátette: 

  • a lakásépítések tendenciája, 
  • a beruházások volumene, valamint 
  • a piac szereplőinek egyéb aktivitása 

hitelesen ábrázolja a jelenlegi gazdasági helyzetet. 

Az Év háza pályázat közreműködői fontosnak tartják a piaci és gazdasági folyamatoktól függetlenül az alkotói és építészeti minőség felkutatását, bemutatását és elismerését. 

Kokas László, Lukács Péter: Walter Rózsi-villa, Budapest – a Meva Támogatói Különdíja / Fotó: Év Háza 2024

Számos olyan épület, amely az elmúlt években a független 

Év háza pályázaton díjazott lett, más hazai vagy akár nemzetközi megmérettetésen is elismerést szerzett

azóta, így bizonyítva a több évtizede működő pályázat zsűrijének helyes értékítéletét – mutatott rá Noll Tamás, az Év háza pályázat zsűrijének elnöke a díjátadón.

Az Év háza pályázatot évről évre a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége szakmai védnökségével írják ki, fenntartását pedig az építőipar legnagyobb gyártóinak együttműködése és támogatása teszi lehetővé. Immár ötödik éve főtámogatóként a Leier Hungária Kft. jegyzi a pályázatot, amelynek családi ház kategóriája mellé a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., a középület kategóriában pedig a Meva Zsalurendszerek Zrt. állt támogatóként.

Lukács István, Vikár András, Gál Árpád, Bencsik Tamás: Balatonfüredi Modern Műtár – a Magyar Építőművészek Szövetségének Szakmai Különdíja / Fotó: Év Háza 2024

Társasház kategóriában pedig a Szepesi János által tervezett balatonakarattyai villapark kapta a legtöbb voksot.

Egy svábhegyi villa vitte el a legjobb családi ház díját – fotók az Év háza pályázat nyerteseiről

A svábhegyi A15 villa és a szolnoki Várkapu Látogatóközpont lett az idén az Év háza pályázat két fődíjasa, különdíjat hét épület tervezői kaptak. A rangos építészszakmai versenyen húsz középület és huszonöt családi ház tervezői versengtek.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.