GYULA A XX. Gyulai Pálinkafesztivál egyik kiemelt eseményeként anyaországbeli pálinkákból és a határon túli magyar területek párlataiból ismét elkészítik, illetve palackozzák a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkáját – tudtuk meg Bora Imre fesztiváligazgatótól.
Mint elmondta, tavaly útjára indult kezdeményezésük legfőbb célja, hogy tovább erősítsék a pálinkának, mint hungarikumnak a fontosságát.
– Ez az ital arra is hivatott, hogy a „magyarok pálinkájaként” nemzeti összetartozásunkat szimbolizálja – hangsúlyozta Bora Imre.
– Az esemény során a felajánlott anyaországban főzött pálinkákat és határon túli párlatokat egy nyílt hordóban házasítjuk. Az így kapott – szimbolikus üzenettel is bíró – „összetartozás pálinkáját” megszenteltetjük, majd palackozzuk. A palackokat a Kárpát-medencei magyarságért legtöbbet áldozó személyeknek ünnepélyes keretek között adjuk át az eseményen.
A fesztiváligazgató kérdésünkre kiemelte, a pálinka minden évben más gyümölcsből készül, a 2019-es esztendő gyümölcse a szilva lesz, tavaly pedig barackból készült az ital.
A szervezők fontos célja, hogy a hazai pálinkagyártók mellett a határon túli magyar ajkú szervezetek vezetőit is megszólítsák. Azzal, hogy a kezdeményezés keretében Vajdaság, Erdély, Kárpátalja, Felvidék, Drávaköz, Muravidék is párlatokkal járul hozzá a „magyarok pálinkájához”, nem csak a nemes ital elismertségét erősítjük, de nemzeti összetartozásunkat is hirdetik majd, és kifejezik a Kárpát-medencei magyarság egységét, együvé tartozását. A Gyulai Pálinkafesztivált idén április 12-től április 14-ig rendezik meg Gyulán, a várkertben, a Kárpát-medencei Nemzeti Összetartozás Pálinkája pénteken születik meg.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.