BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Előtérben az üzemen belüli logisztika

A járvány különbözőképpen érintette az iparágakat. A logisztika szerepe felértékelődött az elmúlt hónapokban.

„A raktározás és logisztika rendkívül fontos szerepet játszik az ellátási láncban, ami a jelenlegi járványhelyzetben még élesebben érezhető. Az élelmiszer- és gyógyszergyártásban különösen fontos most a folyamatos üzemeltetés biztosítása, ebben társadalmi felelősségünk is van, ezért ezeken a területeken több ízben segítségünket is felajánlottuk” – nyilatkozta Horváth Zoltán, a Jungheinrich Hungária Kft. ügyvezetője. A vállalat közvetlenül az Operatív Törzsnek ajánlotta fel segítségét, amelynek közvetítésével emelőkocsikhoz jutott számos segélyszervezet. Ezenkívül a Szent László Kórháznak és a SOTE-nek segítettek közvetve a járvány megfékezésében.

Átalakuló fogyasztás

Mivel a fogyasztás megnövekedett a háztartásokban, erősen megugrott az élelmiszer kis- és nagykereskedelmi láncok forgalma. Ám mivel az eszközparkjuk átlagos üzemeltetéshez van alakítva, ezen vállalatoknak gyorsan váltaniuk és fejleszteniük kellett. A kis- és nagykereskedelmi piaci szereplői az anyagmozgatást elsősorban targoncákkal oldják meg, így a vásárlási láz miatt még inkább gyors, sürgős javításra van szükség.

Önvezető targoncák segítik az árurakodást a Gyermelyi Zrt.-nél
Fotó: Jungheinrich

A megnövekedett forgalmat pedig időszakosan targoncák bérlésével igyekeznek kiszolgálni.

„Egyértelműen azt tapasztaltuk, hogy a szerviz- és bérleti szolgáltatásaink iránt nőtt meg elsősorban a kereslet” – folytatta az ügyvezető.

Piaci trendek

A jelenlegi helyzetben ismét fókuszba került az automatizálás és a digitalizálás. A logisztikai és raktározási szektorban most még fontosabb szerepet kap, hogyan lehet jobban digitalizálni a feladatokat. Azon vállalatok, akiknél már jelenleg is automata, digitális megoldások működnek, könnyebben meg tudják oldani az esetleges munkaerő-kiesést vagy például az előírt távolságtartást.

Hosszú távon várhatóan átalakulnak bizonyos mértékig az igények. „A beruházások során még nagyobb szerephez jut az automatizálás és a digitalizálás, valamint az energiahatékonyság. És talán még egy nagyon fontos dolog, a bizalom. Akikre a nehéz időkben is lehetett számítani, azokban a vállalatokban jobban megbíznak az ügyfelek” – emelte ki Horváth Zoltán.

Li-ion akkumulátorok gyors- és köztes töltéssel rendkívüli hatékonyságot biztosítanak
Fotó: Jungheinrich

A Jungheinrich az elmúlt években számos újdonságot mutatott be. A fejlesztések továbbra is az energiahatékonyság és a biztonság, valamint automatizálás területén a legjelentősebbek. A Jungheinrich élen jár a lítiumion technológia alkalmazásában és fejlesztésében. A lítiumion energiával működő targoncák folyamatos üzemeltetést biztosítanak, rendkívül energiahatékonyak és forradalmi változásokat hoznak a raktárakba a logisztikai folyamatok terén. A tavaly bemutatott tolóoszlopos targonca mellett idén egy gyalogkíséretű targoncát is bevezettek a piacra, mely az integrált Li-ion akkumulátornak köszönhetően nemcsak helytakarékos, hanem akkumulátorcsere nélkül, köztes vagy gyorstöltéssel gyakorlatilag folyamatosan használható. Különböző asszisztensrendszerek alkalmazásával pedig kiküszöbölhetők az emberi mulasztásból eredő hibák, így nagyobb teljesítmény érhető el.

Az automatizálás területén számos vállalat választotta a Jungheinrich önvezető targoncáit, úgy nevezett AGV-ket. Nemcsak nagy nemzetközi vállalatok, hanem hazai tulajdonú nagy- és középvállalatok is használják a Jungheinrich megoldásait. Sokan úgy gondolják, hogy az önvezető targoncák előnye a munkaerő megtakarítása, ám ennél sokkal fontosabb a folyamatok optimalizálása, biztonsága és kiszámíthatósága. Sokszor ez nem is jár a munkaerő leépítésével, hanem inkább csak átszervezésével. Az automata targoncákkal egyértelműen növelni tudják a gyártáslogisztika vagy raktározás hatékonyságát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.