BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Veszélyes lehet a pizzát házhoz rendelni: mérgező anyagok a dobozban - Olasz kutatók figyelmeztetése

Veszélyes lehet pizzát házhoz rendelni. Kiderült ugyanis, hogy a doboz mérgező vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek belekerülhetnek az ételbe is - tudósít az InfoRádió.

A pizzás dobozokat - legalábbis Olaszországban - újrahasznosított papírból készítik, ám ezek gyakran mérgező tintát, ragasztót és festéket tartalmazhatnak.

A legveszélyesebb közülük a diizobutil ftalát (DIBP), amely a feltételezések szerint a nemi hormonokra hat. Németországban például emiatt a papír- és kartonpapírgyártók nem is használják már ezt a vegyi anyagot.
Az olasz kutatók azonban megtalálták más veszélyes anyaggal együtt a pizzás dobozban.

A veszélyt az okozza, hogy a pizza forrón (60-65 Celsius fokosan) kerül bele a dobozba - márpedig éppen a magas hőmérséklet teszi lehetővé, hogy e vegyi anyagok belekerüljenek az ételbe is. Azt még nem tudni, hogy mi az egészségügyi határérték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.