BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélyen hallgat az SZDSZ - Gyurcsány nélküli szakértői kormány?

Elnyerte az SZDSZ tetszését az adótanácsadó cégek által kedden bemutatott javaslatcsomag. Mint azt lapunknak a liberális párt vezetői elmondták, sok hasonlóságot véltek felfedezni a párt 2006-os választási programja és a legújabb szakértői csomag között.

A liberálisok is markáns, vállalkozóbarát adócsökkentést várnak el a kormánytól, valamint azt, hogy az egész rendszer átalakítása mozduljon el az egykulcsos adózás irányába. Mindazonáltal információink szerint az SZDSZ már nem ragaszkodik mereven a jövő évi adócsökkentés mértékének megjelöléséhez.

A Világgazdaság úgy értesült, hogy a múlt héten a liberális párt vezetői megegyeztek, nem mondanak konkrét számot a 2009-es adócsökkentés elvárt mértékéről. A korábban Kóka János pártelnöksége alatt elkészült liberális csomag még 500 milliárd forintos kiadáscsökkentést s ennek megfelelő nagyságú adómérséklést javasolt.

A szocialisták ekkora nagyságrendű tehercsökkentést soha nem tartottak kivitelezhetőnek, s az egészségügyi reform bukása miatt végül szakító koalíciós pártok legnagyobb vitatémája végig az adóreform volt. Az SZDSZ tehát az ősz folyamán nem kíván az adócsökkentéshez szükséges mozgástérről konkrét számot mondani, s saját adócsomagot sem ad majd be (információink szerint az ennek ellenkezőjét szorgalmazó Kóka János frakcióvezetőt végül sikerült meggyőzni).

A liberálisok azért álltak el az önálló adócsomag készítésétől, mert ahhoz költségvetést is kellene társítani, ám – mint elmondták lapunknak – erre egy ellenzéki párt apparátusa minisztériumi háttér nélkül alkalmatlan.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.