BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tüntetők törtek be a tőzsdére - történelem Frankfurtban!

A Dax húszéves fennálásának történelmébe írta be magát ma az Attac aktivista csoport: tőzsdei látogatóknak álcázva magukat átmásztak a biztonsági üvegfalon és pár percre óriásplakátjukkal eltakarták a tőzsdeérték-kijelzőt.

A csoport a globális pénzpiaci politika ellen tüntetett. A 25 résztvevő szokásos látogatóként jelentkezett be, majd kezdett az akcióba. Igaz, a tőzsde normális működését nem sikerült megzavarniuk - írja a Handelsblatt. Kiterített plakátjukon az állt, hogy „Fegyverezzük le a pénzpiacokat! Az ember és a környezet legyen fontosabb a részvényértéknél!”

Az Attac egy pénzügyi minőségbiztosítási rendszert követel, amelyben kereskedésük előtt a pénzpiaci eszközöket megvizsgálják. Szerintük a jelenlegi válság annak a gazdasági rendszernek a kifejeződése, mely a társadalmi célokat a részvényesek profitja mögé sorolja.  Szerintük a kormány az adófizetők kárára próbálja megnyugtatni a piacokat.

A tőzsde biztonsági szolgálata végül kiterelte a tüntetőket. Az Attac-osok aztán hamar eltűntek, így a rendőrség nem tudott senkit sem előállítani. Birtokháborításért és anyagi károk okozásáért eljárást indítottak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.