BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány: "Abnormális ez a helyzet, brutális a válság"

Lehet is, kell is folytatni a reformokat – mondta Gyurcsány Ferenc a 168 Órának. A miniszterelnök a hetilnapnak azt mondta, szerinte a reformpolitikának nincs alternatívája.

A miniszterelnök szerint mára újra talpra állt a szocialista párt, sőt kisebbségből megteremtette a többségét a parlamentben, átvitte politikai, közjogi akaratát: 44 törvényt fogadtunk el tavaly május óta. Gyurcsány a lapnak úgy nyilatkozott: ilyen globális gazdasági válsághelyzetben minden nemzetnek olyan vezetőkre van szüksége, akik erőt és perspektívát adnak.

„Vannak, akik szerint a reformot egyetlen lendületes lépésben kell megtenni. Én azt mondom: távlatos gondolkodás, átfogó, nyugodt reformok kellenek. A lehető leggyorsabban dönteni, változtatni” – mondta Gyurcsány. „Persze én magam is azt szeretném mondani: tudjuk csökkenteni az adókat. Közeledve a választás évéhez miért lennék ellensége önmagamnak, hogy ne ezt ígérjem, ha csak egy fikarcnyi esélyt látnék is rá. De miért mondom, hogy nem lehet adót csökkenteni? Mert látom 2011-ig a költségvetési pályát. S ugyan lehet, hogy rövid távon népszerűséget szereznék ilyen szólamokkal, ám beleroppanna az ország.”

Gyurcsány szerint abnormális ez a helyzet. Brutális a válság, a következményeit még az elemzők sem tudják pontosan felmérni, ebben a szituációban sokkal elemibb az együttműködés parancsa. „De nem játszom az álnaivat. Orbán Viktor régóta bármilyen szerepet képes felvenni, ami kicsit is közelebb hozza a hatalomhoz.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.