BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Haditengerészeti bázist építenek az oroszok Abháziában

Tovább mérgesítheti a Nyugat-barát grúz kormány és Moszkva viszonyát, hogy az orosz fekete-tengeri flotta támaszpontot létesít Abháziában, amit Moszkva kis és nagy hadihajók fogadására egyránt alkalmassá tenne - írja az MTI-re hivatkozva az index.hu

Oroszország idén megkezdi egy haditengerészeti támaszpont építését Ocsamcsirában, Abháziában, jlentette be a fekete-tengeri orosz hadiflotta vezérkarának egyik tisztségviselője. A támaszpontot úgy tervezik kialakítani, hogy kisebb és nagy hadihajók egyaránt kiköthessenek benne.

Ám a grúz diverzáns akciók veszélye miatt egyszerre kevés hajót állomásoztatnának közvetlenül a támaszponton, a többi külső horgonyzóhelyeken maradna. A tavaly augusztusi grúz-orosz villámháború után Moszkva mindkét szakadár grúziai köztársaságot, Abháziát és Dél-Oszétiát is független államnak ismerte el, s döntés született arról, hogy katonai támaszpontokat hoz létre területükön.

Az orosz vezérkar tavaly októberben már bejelentette a szárazföldi támaszpontok építésének megkezdését. Az abháziai orosz haditengerészeti támaszpont építésének megkezdése várhatóan tovább ingerli majd a Nyugat-barát grúz kormányt, amely a grúz szuverenitás helyreállítását követeli a két szakadár terület felett. Az orosz lépés aggodalmat kelthet az Egyesült Államokban is, amely Grúzia szoros szövetségese, s bizalmatlanul szemléli az orosz haditengerészet tevékenységének élénkülését.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.