BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fidesz: „Nem kergethetünk délibábot”

A Fidesz országos választmánya elfogadta a párt választási programját. Kövér László szerint összeállt a csapat és készen állnak a kormányzásra.

Nemzeti ügyek politikája címmel tegnap nyilvánosságra hozta 2010-es választási programját a Fidesz. Erről fog március 15-i beszédében Orbán Viktor pártelnök is szónokolni. „Hosszú és sikeres felkészülési időszakot zártunk le a választmányi ülés döntésével, és készen állunk a Fidesz történetének egyik legnagyobb kihívására” – fogalmazott Kövér László.

A Fidesz országos választmányának elnöke bejelentette azt is, hogy Orbán Viktor vezeti a párt országos és Fejér megyei listáját. Szerinte a parlamenti választásokkal eltörlik az elmúlt 8 sötét esztendőt. Kövér László megígérte: a következő új korszak politikája nem az őszödi beszédre, a visszaélésekre, a bűnözésre fog épülni, mert a Fidesz ehelyett az emberek szolgálatába akarja állítani a politikát.

A 95 oldalas program ajánlásokkal kezdődik: többek között olyan emberek ajánlják a programot, mint Járai Zsigmond, a Fidesz korábbi pénzügyminisztere, Nagy Tímea olimpiai bajnok kardvívó vagy Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke.
Ezután a Fidesz és a KDNP politikusai hat nagyobb részben mutatják be a program lényegesebb pontjait.

„Olyan kormány kell, amely odafigyel az emberekre, meghallgatja őket, tiszteletben tartja a különbözőségüket, megérti a problémáikat. Nem kergethetünk délibábokat, a jelenlegi nehéz helyzetből kell kiindulnunk” – írta Orbán. Legfontosabb értékek közé sorolta a munkát, az otthont, a családot, az egészséget és a rendet.

A gazdasági részt Matolcsy György korábbi fideszes gazdasági miniszter jegyzi. Nincsenek meglepetések az ígéretek között. „Tíz év alatt egymillió új munkahely kell ahhoz, hogy fenntartható növekedés és egyensúly jellemezze a magyar gazdaságot” – írta Matolcsy. Célul tűzte ki, hogy az adórendszer egyszerűsítésével 300-500 milliárd forinttal csökkenjenek a vállalkozások egy évre jutó költségei. Kiemelkedő szerepet szánna az építőiparnak, a mezőgazdaságnak és a turizmusnak.

Elszámoltatást, szigort és több rendőrt ígér a választóknak a rendteremtésről szóló részben Lázár János. A honvédelmi bizottság fideszes elnöke szerint a több országban már bevezetett
Három csapás törvény visszatartó erő lesz. „A büntetési tételek növelése, az életfogytig tartó szabadságvesztés többszöri alkalmazása, az áldozatok védelme meg fogja fékezni a bűnök elkövetőit és világossá teszi, hogy Magyarország nem a bűnelkövetők paradicsoma” – fogalmazott Lázár János.

Hozzátette: az országnak legalább 3500 új rendőrre van szüksége és nem fogják eltűrni az úgynevezett megélhetési bűnözést, mert „anyagi helyzete miatt senki nem helyezheti magát a törvényeken kívül”. Elfogadhatatlannak nevezik a magánhadseregek létrehozását.
Bár tucatnyi oldalt foglalnak el a programban a szociális intézkedésekről szóló tervek, konkrétum alig derül ki a szövegből. Az biztos, hogy a Fidesz nem tervez bőkezű szociális kiadásokat, helyette inkább arra törekedne, hogy a segélyből élőket a munka felé terelje. A fő cél az, hogy minél több gyermek szülessen Magyarországon és megőrizzék a nyugdíjak vásárlóértékét. Valamint konkrétum, hogy vissza akarják állítani az adományozás áfamentességét, hogy ezzel segítsék a karitatív szervezeteket.

A párt választási listáiról Kövér László azt mondta, hogy mivel az országos listáról valószínűleg kevés mandátumot fog szerezni a párt, ezért a lista első 20 helyén szereplő politikusok Wittner Mária kivételével felkerültek a megyei listákra is. A választásokig  már nem tart kongresszust a Fidesz, a következő 30 napban a pártban mindenki a mandátumok megszerzésére fog koncentrálni. „Nem gondolom, hogy az összes egyéni kerületet megnyerjük. Sem a Jobbik, sem az MSZP nem ellenfél, hanem az emberekben lévő reményvesztettséget és közönyt kell legyőznünk” – szögezte le Kövér László.

Fidesz országos lista

1. Orbán Viktor
2. Schmitt Pál
3. Horváth János
4. Wittner Mária
5. Semjén Zsolt
6. Kövér László
7. Navracsics Tibor
8. Lezsák Sándor
9. Jakab István
10. Szatmáry Kristóf

Alakul a Fidesz-kormány?

Kancelláriaminiszter: Varga Mihály
Pénzügyminiszter: Járai Zsigmond
Gazdasági miniszter: Matolcsy György
Igazságügyi miniszter: Navracsics Tibor
Belügyminiszter: Pintér Sándor
Külügyminiszter: Martonyi János
Oktatási miniszter: Pokorni Zoltán
Honvédelmi miniszter: Lázár János
Szociális és egészségügyi miniszter: Gál Kinga

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.