BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Talajvédelem: ismét nekifut Brüsszel

Újabb kísérletet tesz az Európai Bizottság a talaj védelmét célzó, 2006 szeptembere óta húzódó direktíva elfogadtatásáért.

Janez Potocnik környezetvédelmi biztos logikátlannak nevezte a miniszteri tanácsban blokkoló kisebbséget alkotó hat tagállam álláspontját, akik szerint a talajvédelmet fölösleges uniós üggyé tenni, hiszen nincsenek határokon átnyúló vonatkozásai. Potocnik úgy véli, hogy a talaj nagyon is kapcsolódik a klímaváltozáshoz és a biodiverzitáshoz, amely kérdésekkel viszont már ma is uniós szinten foglalkoznak.

Az elvi kifogások mellett a blokkoló kisebbséget alkotó Német-, Franciaország, Nagy-Britannia, Hollandia és Málta a direktíva végrahajtásának várható költségei miatt is berzenkedik. A jogszabály megkövetelné ugyanis a tagállamoktól, hogy azonosítsák a szennyezett területeket, tartsanak fenn azokról egy nyilvános listát, és jelentsék be, mikorra tervezik a megtisztításukat.

A leginkább meggyőzhetőnek jelenleg Párizs látszik, amelynek "átállása" már elég lenne a direktíva elfogadásához.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.