BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Építkezők: jogi tudnivalók - Tilos visszamenőleg!

A visszamenőleges jogalkalmazás tilalmába ütközik, ha egy már benyújtott építésiengedély-kérelem elbírálása során a hatóság az időközben hatályba lépett változtatási, építési tilalmat érvényesíti.

A visszamenőleges jogalkalmazás tilalmába ütközik, ha egy már benyújtott építésiengedély-kérelem elbírálása során a hatóság az időközben hatályba lépett változtatási, építési tilalmat érvényesíti – szögezte le a Legfelsőbb Bíróság (LB) a következő ügyben.

Az érintett cég egy társasház építésére kért építési engedélyt, és azt meg is kapta. A szomszédos ingatlan tulajdonosai azonban az építésügyi hatósági határozat hatályon kívül helyezését kérték a bíróságtól. A Fővárosi Bíróság megalapozottnak találta a keresetet, a határozatot hatályon kívül helyezte, és az építési hatóságot új eljárásra kötelezte. Döntését azzal indokolta, hogy az engedélyezési kérelem benyújtását követően az önkormányzat változtatási tilalmat rendelt el azon a területen, ahol a cég építeni szándékozott. Erre figyelemmel pedig a hatóság az engedélyt nem adhatta volna meg.
A jogerős ítélet ellen a vállalkozás – mely beavatkozóként lépett fel az alperes építési hatóság mellett – az LB-től kért felülvizsgálatot. Az volt az álláspontja, hogy az építésügyi hatóságnak az engedélykérelem benyújtásakor hatályos és nem az időközben hatályba lépett szabályok szerint kellett eljárnia, tehát jogszerűen cselekedett. Utalt arra is, hogy az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint az önkormányzat által elrendelt változtatási tilalom folyamatban lévő építési ügyekben nem alkalmazható.
Az LB alaposnak ítélte az érveket. Kimondta: a jogállamiság alapvető követelménye a jogbiztonság. Ebből következik a viszszamenőleges hatályú jogalkotás tilalma: a jogszabály a kihirdetését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget, és nem nyilváníthat valamely magatartást jogellenessé. A következetes alkotmánybírósági gyakorlat szerint ha egy jogszabály a jövőre nézve lép hatályba és a folyamatos ügyekre alkalmazható, a jogbiztonság ugyanúgy sérül, mint a formálisan is visszamenőleges kötelezettséget megállapító hatálybaléptetés esetén.
A jogállamiság elvéből következően a perbeli engedélyezési ügyben sem volt alkalmazható olyan tilalom, amely a kérelem benyújtását követően lépett hatályba. Így a bíróság téves jogi álláspontra helyezkedett, amikor úgy ítélte meg, hogy az építésügyi hatóságnak az engedélykérelmet az időközben hatályba lépett változtatási tilalomra figyelemmel kell elbírálnia – hangsúlyozta az LB. KK

Új jogszabályok

- a külföldre utazásról szóló (MK 2010/49. sz.)

- a kozmetikai termékek biztonságosságáról (MK 2010/50. sz.)

- a kozmetikai termékek biztonságosságáról (MK 2010/50. sz.) -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.