BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lángokban a tőzsde Bangkokban, a belvárost visszafoglalta a hadsereg

Lángokban áll a bangkoki tőzsde, miután a kormányellenes vörösinges tüntetők behatoltak az épületbe. A gyújtogatásra azt követően került sor, hogy a hadsereg alakulatai tegnap felszámolták a felkelők Bangkok belvárosában kialakított állásait.

A város északkeleti részén található a Channel 3 tévéállomása, amelyet még tegnap este ostromoltak meg a vörösingesek – a tévének a felkelésről közölt tudósításai, úgymond, elfogultságukkal vonták magukra a felkelők haragját. Az újságíróknak és a műszaki személyzetnek még idejében sikerült elhagynia az épületet, amely időközben a lángok martalékává vált.

A korábbi thaiföldi tudósítások az összecsapások elcsitulását jósolták annak nyomán, hogy kedden délelőtt hét vörösinges vezér önként feladta a harcot a további vérontást elkerülendő. Ezt követően a kormányerők döntő lépésre szánták el magukat: megrohamozták a Lumpini Park környékén kialakított vörösinges barikádrendszert, védőit pedig megfutamították. Két vörösinges és egy olasz fotoriporter meghalt.

A zavargások több mint egy hete újultak ki, amikor az Abhiszit Vedzsazsiva miniszterelnök lemondását, illetve a parlament feloszlatását követelő tüntetőket erővel próbálták feltartóztatni a kormányzat rendvédelmi alakulatai.

A zavargás komoly károkat okozhat Thaiföld jelentős bevételi forrását jelentő turisztikai ágazatnak.

Szakértők szerint a zavargások hátterében szociális ellentétek húzódnak meg, a tüntetők haragja ugyanakkor többször csapódott le  az országban komoly gazdasági pozíciókkal rendelkező kínai kisebbség érdekeltségébe tartozó üzleteken.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.