BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Teljes ellenőrzést kaphat az állam az MTelekom vagy a Mol felett

A jövőben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal minden vállalat gazdálkodását ellenőrizhetné, amelyben az állam közvetlenül vagy közvetve részesedéssel bír, feltéve, hogy az Országgyűlés elfogadja a közigazgatási és igazságügyi miniszter friss előterjesztését – írja a Népszabadság.

A hivatalos indoklás szerint a cél a közpénzekkel való gazdálkodás fegyelmének megszilárdítása: az említett cégek jelentős állami forrásokat használhatnak fel, ráadásul úgy, hogy e szervezeteknél az állami kontroll a kívánatosnál kisebb mértékben érvényesül.

A javaslat alapján a Kehi minden olyan vállalatnál ellenőrzést folytathat, amelyben az állam részesedéssel rendelkezik, függetlenül annak mértékétől. Jelenleg csak a stratégiailag kiemelt, többségi állami tulajdonban lévő társaságokhoz mehetnek ki a Kehi munkatársai, a módosítóval akár a Richter, a Mol vagy a Magyar Telekom ajtaján is csöngethetnek. Nem is akármilyen felhatalmazással, a hivatal ugyanis hozzáférhet az üzleti és gazdasági titkokhoz is - írja a lap.

A Navracsics Tibor közigazgatási miniszter által jegyzett javaslat szerint előzetesen nem kell értesíteni a vállalatokat a vizsgálatról, azok nem élhetnek fellebbezéssel ellene. Ha pedig nem működnek együtt a Kehivel, akkor akár az adószámukat is felfüggeszthetik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.