BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Öt település újraindítaná bezárt kisiskoláját

Idén eddig öt önkormányzat jelezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának igényét kisiskola újranyitására – közölte lapunkkal a tárca köznevelésért felelős államtitkársága. Korábban, mikor az önkormányzatok finanszírozták még iskoláik működését két év alatt mindössze négy település vállalta volna kisiskolája újbóli megnyitását.

Öt kistelepülés jelezte eddig az idén, hogy a korábban bezárt kisiskoláját újra megnyitná – nyilatkozta lapunknak az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelésért Felelős Államtitkársága. A Hajdú-Buhar megyei Gáborján, a Békés megyei Medgyesbodzás, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírderzs, a Fejér megyei Mezőkomárom és a Vas megyei Nárai nevű településeken indulhat meg újra a tanítás. Az államtikárság összegzése szerint a kormányváltás előtt 163 kisiskolát zártak be. A kisiskola fogalmát jelenleg nem rögzíti jogszabály, de általában azokat az intézményeket sorolják ide, ahol a tanulók összlétszáma 150-200 alatt. A 2012/2013. tanévi közoktatás-statisztikai adatgyűjtés szerint a 3000 lélekszám alatti településeken 1252 általános iskola van.

Idén januártól a törvény szerint a közoktatásban már 8 főtől működhet egy településen összevont oktatással alsó tagozatos iskola, ha ezt a szülők kérvényezik létre kell hozni egy ilyen oktatási intézményt. Az állam januártól a 3000 fő alatti települések esetében – alapszabály szerint – átvette az összes feladatot az iskolák működtetésével, fenntartásával kapcsolatban, kivéve, ha az önkormányzat azt kérte, hogy továbbra is a település biztosíthassa ezen feladatok ellátást.

Korábban az önkormányzatok finanszírozták iskoláik működését, de hiába volt egy pályázat a bezárt kisiskolák újbóli megnyitására nem sok település jelentkezett.

A köznevelésért felelős államtitkárság 2011. március 16-án írt ki pályázatot a kisiskolák újraindítása ügyében, ennek keretösszege 300 millió forint volt. Összesen négy település vállalta bezárt kisiskolájának újranyitását. A 300 millióból 100 millió forinttal támogatta az államtitkárság a négy önkormányzatot, a fennmaradó 200 millió forintból pedig azoknak a kistelepüléseknek nyújtottak gyorssegélyt, amelyeknél források hiányában ellehetetlenült az iskola fenntartása és a minisztériumhoz fordultak segítségért, hogy megőrizzék az intézményt. A pályázati felhívásra 10 települési önkormányzat nyújtotta be igényét, végül 4 településen (a Győr-Moson-Sopron megyei Lipót, a baranyai Siklósnagyfalu, a Vas megyei Pecöl, és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatak). indulhatott újra az oktatás.

A támogatásra pályázat útján azok az önkormányzatok, intézményi társulások és többcélú kistérségi társulások voltak jogosultak, amelyek vállalták, hogy meglevő iskolaépületükben a 2011/2012. tanévtől tagintézményként újraindítják a nappali tagozatos általános iskolai oktatást az 1-4. évfolyamon, vagy önállóan újra szervezik a teljes 8 évfolyamot. A támogatás elnyerésének feltétele volt, hogy a település lélekszáma ne haladja meg a 3000 főt, ne működjön másik általános iskola, és az érintett szülők írásban igényeljék, hogy az önkormányzat legalább az alsó tagozatos diákok tanítását helyben biztosítsa.
A támogatás összege pályázónként 30 millió forint lehetett, amelyet az iskolaépület felújítására, a működtetés személyi és dologi feltételeinek biztosítására, valamint az oktatáshoz szükséges taneszközök beszerzésére fordíthattak.

Korábban a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesületének elnöke lapunknak azt nyilatkozta, hogy idén januártól már olyan törvényi garanciák vannak, amelyek kedvezőek lehetnek a kisiskolák fennmaradására, vagy újra megnyitására. Pálinkó Gyuláné szerint most nagy a várakozás, hogy az állam milyen gazdája lesz a települési iskoláknak. Elmondta, hogy sok településen az önkormányzat már nem bírta finanszírozni a pedagógusok juttatásait, vagy a felújítási költségeket, így ezeken a helyeken jól jött az állami szerepvállalás. A már említett törvényi garanciák főként az alsó tagozatok működtetését fogják segíteni a kisiskoláknál a szakértő szerint. Itt ugyanis lehetőség van az osztályok, akár mind a négy összevonására is. A felső tagozatban az összevonás már nem lehetséges. A felmenő rendszerben bevezetendő új köznevelési törvényben a minimális osztálylétszám 14, a maximális pedig 27 fő, bár egyes tanulók (például speciális nevelésű igényűek) 2 főnek számítanak. A működtetéshez szükséges létszámot intézményi szinten kell elérni.

Jelenleg Bács-Kiskunban mintegy 30-40 kisiskola működik, köztük legfeljebb 10 olyan van, amelyben az összlétszám 20 alatt van. A térségben csak egy-két ilyen intézmény szűnt meg az elmúlt években.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.