BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megkérdőjelezi a Pentagon állításait Peking

Alaptalan vádaskodás, a "kínai katonai fenyegetés" eltúlzása jellemzi az amerikai védelmi minisztérium jelentését, amelyet a pekingi védelmi tárca pénteki közleményében határozottan visszautasított - jelentette a helyi média.

A Pentagon 96 oldalas éves jelentésében, amelyet a kongresszusnak nyújtott be, úgy becsülte, hogy Kína tavaly 145 milliárd dollárt költött hadseregének fejlesztésére, vagyis nagyjából 20 százalékkal többet a hivatalosan közölt 119,5 milliárd dollárnál.

Peking azt nehezményezi, hogy a dokumentum figyelmen kívül hagyta védelmi politikájának békés jellegét, nem tényszerű, előítéletes, hamis állításokat tartalmaz, és megtévesztő módon állítja be a kínai hadsereg korszerűsítése mögötti szándékokat. Egyúttal emlékeztet rá, hogy az amerikai védelmi költségvetés a legnagyobb a világon, 2013-ban meghaladta a 600 milliárd dollárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.