BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vasutat ígér Putyin Szerbiának

Vlagyimir Putyin belgrádi látogatása során a tervek szerint kilenc államközi dokumentumot írnak majd alá - jelentette be Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Tomislav Nikolics szerb államfő meghívására vesz részt csütörtökön a Belgrád felszabadításának 70. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen. Usakov szerint a látogatás során katonai-technikai fejlesztési, energetikai, gazdasági és vasúti közlekedésről szóló egyezményt írnak alá.

A két ország energiapolitikusai energetikai hatékonyságról, takarékosságról és megújuló energiaforrásokról szóló egyezményt írnak alá. A közlekedésügyben aláírhatják a Szerbia északi vasútvonalainak felújításáról szóló egyezményt és az orosz dízelmozdonyok Szerbiába történő szállításáról szóló egyezmény kiegészítését. Külön dokumentum foglalkozik az információk titkosságának védelmével, a szerb–orosz humanitárius központok privilégiumaival és mentelmi jogaiva, a vámokkal, valamint a katonai-technikai együttműködéssel is.

A belgrádi látogatása előtt a Politika című szerb lapnak nyilatkozva Vlagyimir Putyin fontosnak ítélte, hogy eltávolítsák az akadályokat a Déli Áramlat gázcsővezeték megépítése elől. Az orosz elnök szerint az Ukrajnán keresztüli szállitás problémája továbbra is fennáll, és az az egyik nyilvánvaló megoldás, ha diverzifikálják a gázszállítási útvonalakat. A Déli Áramlat projekt megvalósítása legalább kétmilliárd dollárnyi befektetést eredményezne Szerbia számára, és jelentősen növelné az ország energiabiztonságát – hangsúlyozta Putyin.

Az orosz elnök kiemelte: reméli, hogy az orosz-szerb kereskedelem értéke idén eléri majd a 2 milliárd dollárt. A Szerbiában megvalósított orosz tőkebefektetések értéke már meghaladta a 3 milliárd dollárt, ezek zöme a stratégiailag fontos energiaszektorba irányult – nyilatkozta Putyin. Az orosz elnök azt is elmondta, hogy az orosz vasúti társaság és az orosz hiteltámogatás lehetővé teszi Szerbiának a vasúti infrastruktúrájának korszerűsítését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.