BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szaúd-Arábiával tárgyal Kövér László

A Szaúd-Arábia és Magyarország parlamentjei közötti intenzív együttműködést méltatta rijádi hivatalos látogatásának első napján Kövér László, az Országgyűlés elnöke, amikor tárgyalt vendéglátójával, Abdalláh bin Mohamed bin Ibráhim Ál Sejkkel, a súra tanács elnökével.

Mint Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-vel közölte, hogy a súra elnökével folytatott találkozón Kövér László jelentősnek nevezte azt az utóbbi években kialakult folyamatos dialógust, amely Európa és az arab világ közeledését, a vallások és a kultúrák közötti párbeszédet és megértést is szolgálja.

Kövér László találkozott a Szaúd-Arábiai Királyság súra tanácsa szaúdi-magyar baráti tagozatával is. A megbeszélésen a házelnök a "keleti nyitás" kiemelt területeként szólt a közel-keleti térséggel ápolt kapcsolatok fejlesztéséről.

"Határozott szándékunk és törekvésünk a politikai és gazdasági együttműködés erősítése Szaúd-Arábiával az állami és a magánszféra területén egyaránt" - fogalmazott Kövér László. Hozzátette: fontosnak tartják, hogy 2014 májusában került sor a magyar-szaúdi kormányközi vegyes bizottság alakuló ülésére, amely a tervek szerint Rijádban tarja következő ülését 2016 első felében. Bizakodóan tekintenek a Magyar-Szaúdi Üzleti Tanács márciusi budapesti konzultációs ülése elé - emelte ki.

A szaúdi képviselők részéről elsősorban az oktatási, mezőgazdasági, turisztikai és vízügyi kapcsolatok fejlesztése és az üzleti lehetőségek kihasználása került előtérbe. A házelnök kiemelt fontosságúnak nevezte a nukleáris energia békés célú felhasználásáról szóló, aláírás előtt álló kormányközi megállapodást. A tagozatközi kapcsolatok szorosabbra fűzése céljából az elnöki delegációt elkísérte Simon Róbert Balázs képviselő, az Országgyűlésben a múlt év őszén megalakult magyar-szaúd-arábiai baráti tagozat tagja is.

Hétfőn Kövér László jelenlétében került sor a magyar SIVA Group és a szaúdi AnNasban csoport közötti megállapodás aláírására egy 150 megawatt teljesítményű napelemeket gyártó üzem létesítéséről. Köszöntőbeszédében a házelnök kiemelte: ez a két, családi alapon elindult vállalkozás bebizonyította, hogy a közös értékeinkbe vetett hit és magas szintű szakmai tudás megfelelő hátteret biztosít az együttműködéséhez. A megállapodás komoly lehetőségeket nyit az épületgépészet és a napenergia területén dolgozó magyar szakemberek előtt.

Az Országgyűlés elnökét kedden fogadta Mukrin bin Abdel-Azíz Ál Szaúd koronaherceg, trónörökös is. A házelnök átadta a trónörökösnek Orbán Viktor miniszterelnök magyarországi látogatásra szóló meghívását, amit a koronaherceg elfogadott.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.