BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lázár: vannak a nyilatkozatok, és van a valóság

Hatodszor tart sajtótájékoztatót Lázár János arról, hogy "mit miért tesz a kormány".

Elsőként az Illatos úti környezetszennyezésről beszélt a miniszter: mint mondta, Orbán Viktor azt az utasítást adta ki, hogy azonnal kezdjék meg a hulladékanyag átvizsgálását - ez körülbelül 2800 tonna anyagot jelent.

A Pest megyei kormányhivatal is akcióba lép, várhatóan ma délután megtartják a helyszíni vizsgálatot, ezután rendelhetik el az elszállítást. Ez nagyjából 1,1 milliárd forintba kerülhet, ezt az NGM-nek kell ideiglenesen megelőlegezni, majd a Budapesti Vegyi Művek fizetheti ki.

Ahogy azt már megírtuk, ha a kormány nem írja át az adósságszabályt, akkor nagy megszorításokra lehet szükség. Lázár az ezt firtató kérdésre azt mondta: a kormány legfontosabb célja az adósság és az adók csökkentése. Kérdésünkre, hogy a hiánycélon vagy a képleten akarnak-e változtatni, azt felelte: át kell gondolni, hogy az alacsony infláció milyen hatással van a képletre, mert ilyenre nem számított senki.

Kérdésünkre, hogy van-e olyan terv, hogy mégse a bankokat terhelje a brókerbotrány kártérítése, Lázár János azt válaszolta: a kormány célja az EBRD-megállapodás betartása, Orbán Viktor pedig azt kérte, hogy legyen konzultáció. A megállapodást be fogják tartani - ígérte a miniszter.

Ami a reklámadót illeti, "az utolsó simítások vannak a javaslaton" - válaszolta Lázár kérdésünkre. Elfogadták a konvergenciaprogramot is - mondta.

Lázár beszélt a napi politika másik kedvenc témájáról, a halálbüntetés visszaállításáról is. A magyar kormány tiszteletben tartja az EU jogszabályait, és megvédi az EU értékeit - mondta. A legfontosabb értéknek a demokratikus vitát tartja, szerinte az EU nem utasíthatja vissza a vitát. "Nem az én véleményem számít, hiszen én csak egy vagyok a nyolcmillióból, ahogy a miniszterelnök is egy a nyolcmillióból" - válaszolta arra a kérdésre, hogy ő maga milyen halálnemet támogatna. Persze a halálbüntetés visszaállítását az EU tiltja, de az ezt firtató kérdésre Lázár azt mondta: vannak a nyilatkozatok, és van a valóság, ő a nyilatkozatokkal nem tud odaállni az áldozatok hozzátartozói elé. 

A sajtótájékoztatón Lázár János bejelentette: Orbán Viktor ma telefonon beszélt Martin Schulzzal és elmondta neki, hogy nem tervezi visszaállítani a halálbüntetést, de vita van Magyarországon. A délután a kormányfő beszélni fog a Néppárt frakciójának vezetőivel is - ígérte.

A kormány megkezdte a Paks II beruházáshoz szükséges intézkedéseket - közölte Lázár. Bejelentette: Pakson közmeghallgatást tartanak májusban. Az előkészítési munkák elindultak. Lázár azt is közölte: az a cél, hogy legkevesebb 1500 milliárd forint kerüljön a magyar vállalkozásokhoz a beruházás kapcsán, ezért elkészítik a szóba jöhető vállalatok felkészítését a beruházások megvalósítására. "Remélem, hogy a paksi atomerőművet ellenzők nem a hazájuk feljelentését választják" - üzent Jávor Benedeknek a miniszter.

A kormány elé kerül az államigazgatásban a rezsicsökkentés ügye - mondta ki Lázár az előző néhány év nagy politikai kulcsszavát. A húsz kormányhivatalt és a járásokat arra kérik, hogy indítsanak konzultációt, melyik az a díj vagy illeték, amely a legtöbbeket érint és így érdemes csökkenteni. Bürokráciacsökkentést is ígért, erre 27 ezer járási hivatali dolgozóval kezdtek konzultációt, ezt terjesztik a kormány elé - ígérte.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.