BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több milliárd dolláros bevétele lehet az Iszlám Államnak

Mintegy 2,2–2,5 milliárd dolláros bevétellel számolhat az idén a komplett államot működtető Iszlám Állam.

A szervezett bűnözői módszerek mellett a dzsihadisták adót szednek, és szolgáltatásokat nyújtanak az általuk megszállt területeken - írja a Népszabadság.

Loretta Napoleoni olasz közgazdász, a nemzetközi terrorizmus pénzügyeinek kutatója nyilatkozott a lapnak. Új kötete a Közel-Kelet térképét és viszonyait brutálisan átrajzoló Iszlám Állam pénzügyi hátterét vizsgálja. Míg a klasszikus nyugat-európai terroristák a szimpatizánsok támogatása mellett bankrablásokból és túszejtésekből igyekeztek finanszírozni magukat, a tálibok pedig kábítószer-kereskedelemmel, az Iszlám Állam Nagy-Britannia kiterjedésű területen komplett államot teremtett és üzemeltet.

A gazdaságot igyekeznek önellátásra berendezni, de két stratégiai terméket – fegyvereket és muníciót, illetve gyógyszereket – csak a nemzetközi piacról tudnak beszerezni.

A lakosságnak közszolgáltatásokat (víz, elektromos áram, fűtés) nyújtanak. Erőforrásokban dúskálnak, az elfoglalt kőolajmezők mellett ott van a két óriási folyó, a Tigris és az Eufrátesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.