BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új Duna-hidat ígért Lázár János

Nyolcadik alkalommal tartja meg heti sajtótájékoztatóját Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezúttal elsősorban a tegnapi kormányülés eredményeiről számol be.

Reggel kilenctől este kilencig tartó kormányülésen vagyunk túl - mondta Lázár János. A kormány meghallgatott egy átfogó elemzést a demográfiai helyzetről, ebből kiemelkedően jó fordulatnak nevezte, hogy többen születnek és kevesebben halnak meg, mint az elmúlt években.

A cél az, hogy az adórendszeren keresztül is támogassák a gyerekvállalást - mondta a miniszter. A költségvetésben 2016-ban 110-120 milliárddal többet hagynának a családoknál - ismételte meg a korábbi ígéretet. De a demográfiai számokat nem csak így javítanák: további szűrővizsgálatokkal csökkentenék a halálozások számát.

Csökkentik a bürokráciát

1107 javaslatból álló javaslatcsomagot tárgyalt meg a kormány a bürokrácia csökkentéséről - jelentette be Lázár János. 360 pontot azonnal megvalósítanak, és a többi változtatás bevezetése is hamarosan megindul. Egyszerűsítik az építési engedélyek eljárásait, a nyugdíjeljárásokat, a munkanélküliség elleni eljárásrend is rövidülni és egyszerűsödni fog - ígérte. 2016. július 1-jével béremelést vezetnek be a közigazgatásban.

Jön a szuperkártya

A Belügyminisztériumot felhatalmazzák az e-kártya bevezetésére. Ez összevonja a személyi igazolványt, a lakcímkártyát, a tb-kártyát, de akár a diákigazolványt és egyéb kedvezményeket is. A cél az, hogy a lakosságnak egy okmánya legyen - mondta Lázár János. Ezt a kártyát felmenő rendszerben vezetik be, és kedvezményesen adnák ki.

Új Duna-híd, új paksi vezér

Több döntést hoztak tegnap a paksi bővítésről is. Egy új Duna-hidat ígért a miniszter Kalocsa magasságában, az atomerőművi beruházás megvalósításával kapcsolatban. Bán Tamás lesz Paks II. vezérigazgatója - jelentette be. Ő korábban az MVM-nél és a Kész Holdingnál is dolgozott, 2011-12-ben pedig a Budapesti Városüzemeltetési Központot vezette.

Segítik a tejeseket

A kormány felhatalmazta Lázárt, hogy az Európai Bizottságnak beadja a 2014-2020-as vidékfejlesztési operatív programot. A kormány ezzel párhuzamosan egy jelentést kért a 2007-13-as ciklus kedvezményezettjeiről. Mint mondta, azt szeretnék, hogy a vidékfejlesztési 1200 milliárd forint 80 százaléka kis- és közepes vállalkozásokhoz kerüljön.

A kormány arról is döntött, hogy megsegíti a tejágazatot: másfélmilliárd forint értékben vásárolnak fel nagyjából 1500 tonna tejport.

Haladnak az elszámolással

A kormány meghallgatta Varga Mihályt a devizahitelek elszámolásáról: 181 milliárdot készpénzben vettek fel a hitelesek, további több, mint 500 milliárdot pedig jóváírtak. További 250 milliárd forint elszámolása még folyamatban van. A következő években várhatóan emelni kell a Nemzeti Eszközkezelő rendelkezésére álló forrásokat, és nagyobb mozgásteret kell adni nekik lakások felvásárlására.

A kormány megtárgyalta a családi csődvédelem javaslatát is, azt szeretnék, hogy a parlament ezt még a nyári szünet előtt megtárgyalja.

A kincstárba viszik a települések pénzét

Az igazságügyi miniszter törvényjavaslatot fog benyújtani arról, hogy az állami cégek állampapírban tarthatják a pénzüket az államkincstárnál, és azt szeretnék, hogy az önkormányzatok is így tegyenek.

A kistelepülési polgármesterek, ahol közmunka van, és ennek a szervezését ők látják el, pluszpénzt kaphatnak a közmunka megszervezéséért. Emiatt az összeférhetetlenségi szabályokat is át kell írni.

2017-től az országnak új közigazgatási rendtartása lesz - jelentette be Lázár. Ez érinteni fogja a bírósági rendszert is, a tervek szerint önálló lenne a közigazgatási bíráskodás, és két hónapon belül lezárulhatnak az ügyek - ígérte. Újra feláll a Kincstári Jogügyi Igazgatóság is, az államot peres eljárásokban ez a szervezet fogja képviselni, így a jövőben ügyvédi megbízásokat nem fognak kiadni az állam képviseletére.

2014-ben döntött úgy a parlament, hogy a létrehoz egy állami vagy koncessziós dohánycéget a trafikosok és a nagykereskedők közt, a központi dohányelosztó hamarosan elindulhat.

A miniszter újra megerősítette: nem oldják fel a vasárnapi zárva tartás szabályát a balatoni szezonban sem. Aki a Balatonra megy, az nem vásárolni készül - mondta.

A kormányban van egy munkamegosztás: a jó dolgokat Orbán Viktor találja ki és valósítja meg, a rossz dolgokat én találom ki és valósítom meg. Remélem, ezt 2018-ra észreveszi a jobboldal is - fogalmazott Lázár János.

"Nem tudom, hogy ki az úr" - válaszolta Lázár a Habony Árpád szerepét firtató kérdésekre. "Soha nem találkoztam még ilyen nevű emberrel életemben" - mondta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.