BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hároméves tervet készítenek Orbánék - akciótervet kérnek a miniszterektől

Bőven akadt miről beszélni Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján: a miniszter ezúttal a tegnapi kormányülés döntéseiről számolt be. A kormány a tegnap nyilvánosságra hozott OECD-jelentés alapján értékeli az ország helyzetét, ez alapján készülnek a következő három évre.

A kormány áttekintette az OECD tegnap nyilvánosságra hozott jelentését, ez alapján kezdte meg Orbán Viktor az ország helyzetének értékelését - mondta Lázár János. Szerinte az egész jelentés arról szól, hogy a kormány munkája eredményes volt az elmúlt öt évben.

A miniszterelnök június 30-ig minden minisztériumtól egy akciótervet kér: az oktatásban, az egészségügyben, a bürokráciacsökkentésben, a versenyképesség javításávan kell összeírni a teendőket. Ezután várhatóan július 3-án a kormány egy belső konferenciát tervez, ami alapján meghatározzák a következő három év feladatait. Erre Pálinkás József, Kovács Árpád, Patyi András, Cséfalvay Zoltán, Domokos László és Matolcsy György is meghívót kap. Le kell vonni az elmúlt öt év tapasztalatait és új programot készíteni a következő három évre - mondta Lázár.

A miniszter szerint figyelemre méltó a jelentésben, hogy a munkában lévők 20 százaléka az állami szektorban dolgozik, vannak kihívások az egészségügyben, az oktatásban és a bürokrácia méretében is.

A kormány döntött a jelzáloghitelesek ügyéről is - jelentette be Lázár János. A végrehajtás és a kilakoltatás szabályait felül kell vizsgálni, azok nem lehetnek méltánytalanok. Új végrehajtási rendszert állítanak fel szeptembertől. Ezen kívül megújítják a Nemzeti Eszközkezelő intézményrenszerét, jelentősen megnövelik a keretét, hogy minél több lakást tudjon felvásárolni. Emellett a családi csődvédelemről is hamar döntenének.

Megindul a szélessávú internet bővítése is: 2018- tavaszára minden magyar háztartásnak kedvezményes árú, szélessávú internetet kínálnak. A Deutsche Telekommal együtt áttekintik, hogy hogyan állnak a tervekkel, már a nyáron lehet ebben előrelépés a miniszter szerint.

2016-tól a közigazgatásban fizetett térítési díjak 10 milliárd forinttal csökkennek - közölte a miniszter. Erről holnap indul a járási hivataloknál a konzultáció.

Lázár visszatért arra az ötletre is, hogy a közmunkások a nyáron 120 napra elmehetnek idénymunkára, a járási hivatalok közvetítésével. Az eddig ismert tényekhez annyit tett hozzá: aki nem fogadja el a felajánlott idénymunkát, az elveszti a közmunkát is.

A kormány úgy döntött, hogy egy 70 milliárd forintos keretet nyit alsóbbrendű utak felújítására.

Arra a kérdésre, hogy személyesen egyetért-e azzal a felvetéssel, hogy a bevándorlók elveszik a munkát a magyarok elől, Lázár azt válaszolta: valószínűleg a választóinak van igazuk, amikor nem értik, hogy miért kéne a pénzüket Magyarországtól több ezer kilométerről érkezők munkájára költeni. "Aki elolvassa, annak valami eszébe fog jutni a bevándorlásról, és a kormánynak ez a célja" - mondta Lázár a plakátokról.

Lázár bejelentette azt is: változások jönnek a brüsszeli magyar állandó képviseleten. Körülbelül húsz munkatárs jelölése jár le idén, a kérdésben Orbán Viktor dönt. A Györkös Péterrel, az állandó képviselet vezetőjével kapcsolatos híreszteléseket Lázár annyival kommentálta: ő Györköst jó szakembernek tartja.

"Ez nem a valóságot tükrözi, nem hiszem, hogy egyetlen üzletnek is be kellett zárnia a kormány döntései alapján" - kommentálta Lázár azokat az adatokat, amelyek szerint több ezer bolt zárt be a trafikrendszer bevezetése óta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.