BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megölték az amerikaiak az Iszlám Állam egyik vezetőjét

Megölték az Iszlám Állam toborzásokért felelős vezetőjét.

Szíriai területen végrehajtott amerikai légicsapás végzett az Iszlám Állam egyik fontos vezetőjével, aki öngyilkos merénylők külföldi toborzását irányította a dzsihadista szervezeten belül - közölte az amerikai védelmi minisztérium.

A tunéziai Tarik bin Tahar al-Avni al-Harzi nevű dzsihadista a külföldiek toborzása mellett az iraki öngyilkos akciók irányításában, a szervezetnek címzett pénzügyi adományok összegyűjtésében és a fegyverbeszerzésben is fontos szerepet töltött be. Halálával az IÁ nehezebben tud majd külföldi harcosokat vinni a szíriai és iraki hadszíntérre, illetve nehezebben tudja majd felszerelését és csapatait mozgatni az iraki-szíriai határon - mondta Jeff Davis, a Pentagon szóvivője.

A férfi az amerikai hatóságok információi szerint 2013 óta gyűjtött pénzt a dzsihadistáknak, és egy alkalommal az ő közbenjárásával sikerült eljuttatni egy kétmillió dolláros felajánlást egy katari pénzembertől az IÁ-nak. Egy évvel később már az Iszlám Állam iraki öngyilkos akcióiért felelős "emírje", azaz vezetője lett, majd a török-szíriai határ térségében vette át a terrorszervezethez csatlakozni vágyó külföldiek toborzásának, kiképzésének és Szíriába juttatásának irányítását. Egyebek mellett Angliából, Albániából, Dániából és Észak-Afrikából toborzott harcosokat a szervezetnek - jelentette külügyminisztériumi tájékoztatásra hivatkozva a The Wall Street Journal amerikai üzleti lap honlapján.

A dzsihadistával még június 16-án végzett egy amerikai dróncsapás, de halálhírét csak most közölték. A Pentagon nemrég arról is beszámolt, hogy Harzi testvérét egy nappal korábban ölték meg az iraki Moszul városában. A fivérnek az amerikai hatóságok szerint köze volt az Egyesült Államok bengázi képviselete ellen 2012-ben elkövetett terrorakcióhoz, amelyben négy amerikai állampolgár, köztük az Egyesült Államok líbiai nagykövete is életét vesztette.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.