BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Péntek óta több mint ötezer migráns hagyta el Horvátországot

Horvátországba szerda reggeltől péntek 19 óráig 17 ezer illegális bevándorló érkezett, és több mint ötezer hagyta el az országot - tudatta a horvát közszolgálati televízió szombaton.

Horvátország a nyolc horvát-szerb határátkelő közül hetet lezárt, csak a bajakovói átkelő maradt nyitva, amely a Belgrád-Zágráb autópályán van. Ennek ellenére folyamatosan érkeznek a zöldhatáron az illegális bevándorlók.

A kelet-szlavóniai Tovarnikban pénteken még több mint nyolcezer migráns tartózkodott, és további ezrek várják, hogy átléphessenek a még csütörtök éjszaka lezárt kiskőszegi-bezdáni határátkelőn, amelynek kiskőszegi horvát oldalát rendőrségi kordonokkal védik, és a híd közepén állítottak sátrakat a bevándorlók.

Azokat a migránsokat, akik illegálisan lépik át az országhatárt, a horvát hatóságok regisztráció nélkül, szervezetten, autóbusszal szállítják a magyar határra, ahol a magyar hatóságok átveszik őket.

A menedékkérők azután indultak el Magyarország felé, miután Zoran Milanovic horvát miniszterelnök pénteken, rendkívüli sajtótájékoztatón bejelentette: nem tartóztatja fel tovább a migránsokat, nem zárja le az országhatárokat, és nem vezényli ki hadseregét a határokra. 

Az ország lehetőségei korlátozottak, ezért átértnek a "B-tervre" és a magyar határhoz irányítják az menekülteket - mondta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.