BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ezzel a törvénnyel szeretnék otthon tartani a menekülteket a képviselők

Könnyebben adhat Magyarország segítséget külföldre, ha a képviselők elfogadják azt ezt rendező törvényjavaslatot. A tervezet vitáját ma délelőtt kezdték meg a parlamentben.

Magyar Levente államtitkár a Külügyminisztérium nevében úgy mutatta be a tervezetet: ha például árvíz lenne Ukrajnában vagy Szerbiában, a magyar állami segítség bürokratikus akadályait bontanák le. Most több hónapos átfutási időre lehet számítani csak a magyar oldalon egy ilyen helyzetben. A törvénnyel a távoli országoknak adott segítséget is könnyítenék - ezen a ponton ismét fel lehetett hozni a menekültügyet. Ettől kezdve persze máris nem az eredeti javaslatról, hanem a menekültválság kezeléséről folyt a vita. Az államtitkár azt állította: nem azért adták be most ezt a javaslatot, mert épp most érkeznek a menekültek Európába. Szerinte a segítségnyújtás mellett a gazdasági diplomáciánk erősítése is fontos - minél nagyobb támogatást adnának azoknak az országoknak, ahol a helyi magyar kisebbség is kaphat ebből.

A jövőben egyszerűbb lesz a civil szervezetek részvétele is a külföldi fejlesztésekben és segítségnyújtásokban; az ellenzékiek többször megemlítették, hogy az egyházakat kihagyják ebből a körből. A kritikák a rendszer nagyobb átláthatatlanságáról is szóltak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.