BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Menekültügy: hiába fenyegették Merkelt lemondatással

Csütörtökön folytatják a német koalíciós pártok egyeztetését, ma nem sikerült megoldást elérni.

Konkrét eredmény nélkül ért véget a német koalíciós pártok vezetőinek berlini egyeztetése a szövetségi kormány menekültpolitikájáról, a találkozón abban állapodtak meg, hogy csütörtökön folytatják a tárgyalást.

Angela Merkel kancellár, a konzervatív CDU elnöke, Horst Seehofer bajor kormányfő, a testvérpárt CSU elnöke és Sigmar Gabriel alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke csütörtökön a tartományi miniszterelnökök és a szövetségi kormány közös értekezlete előtt folytatja majd az egyeztetést - közölte Steffen Seibert kormányszóvivő.

A felek számos ügyben egyetértenek, de van még néhány "tisztázandó, illetve nyitott kérdés". Ezek közé tartozik a tranzitzónák ügye, amelyről csütörtökig szakértői szinten tovább egyeztetnek - áll a közleményben.

Sigmar Gabriel nagyjából két órai tárgyalás után távozott a kancellári hivatalból. Angela Merkel és Horst Seehofer folytatja a megbeszélést, és csatlakozott hozzájuk a CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag-) képviselőcsoportjának két vezetője, a CDU részéről Volker Kauder frakcióvezető és Gerda Hasselfeldt, a CSU-s képviselők csoportjának vezetője, akik Merkel és Seehofer szombat esti tárgyalásán is részt vettek.

A CSU a menedékkérők beáramlásának korlátozása kapcsán a találkozó előtt tovább növelte a kancellárral kifejtett nyomást. Hans-Peter Uhl, a párt vezető belügyi szakpolitikusa nyíltan megfenyegette Angela Merkelt, a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című lapnak azt mondta, hogy "ha Merkel nem zárja le a határt, nem marad kancellár". A politikus úgy vélte, "sor kerül a határ lezárására, Angela Merkellel, vagy Angela Merkel nélkül".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.