BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagy pénzeket ígérhet Brüsszel annak, aki visszafogadja a bevándorlókat

Jelentős pénzügyi segélyt ígérnének az Európai Unió vezető testületei az afrikai országoknak egy készülő tervezet értelmében, cserébe azért, hogy azok visszafogadnak több tízezer, tőlük az unióba érkezett illegális bevándorlót - írta saját brüsszeli forrásokra hivatkozva a The Sunday Telegraph.

A brit lap szerint "az EU-tagországok miniszterei radikális tervet dolgoztak ki a jelenlegi migrációs válság rendezésére". Az újságírók szerint az unió hajlandó lenne "jelentős pénzügyi és más engedményekre", ha sikerülne visszafordítani az unió területét idén nyáron elözönlő "800 ezer migránsnak legalább egy részét".

Az afrikai államok, köztük Etiópia, Szudán, Uganda és Kenya eszerint összesen 2 milliárd dollár segélyt kapnának. Várhatólag már a legközelebbi jövőben létrehoznak ebből a célból egy "különleges alapot", amelyből a bevándorlók visszautaztatását, illetve létfeltételeik biztosítását fedezik anyaországukban.

Mindazonáltal az afrikai kormányok meggyőzéséhez szükség lesz arra is, hogy Brüsszel "vízumkönnyítéseket" javasoljon az afrikai kontinens "legképzettebb" állampolgárainak. "Ez gyakorlatilag zöld jelzés az EU-ba való beutazásra afrikai diákok, orvosok és vállalkozók számára" - írta a The Sunday Telegraph.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.