BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Népszavazást indítanának a budapesti olimpia ellen

Összesen 140 ezer budapesti lakos aláírására lenne szükség, hogy ki lehessen írni a népszavazást az olimpiai jelentkezés visszavonásáról.

Népszavazási kezdeményezést adtak be a fővárosi választási irodában a 2024-es budapesti olimpiai pályázatról - írta meg a Vastagbőr. A kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?".

Ha hitelesítik a népszavazási kezdeményezést, akkor indulhat az aláírásgyűjtés. Mivel nem országos, csak városi népszavazást kezdeményeznek, 140 ezer budapesti lakos aláírására lenne szükség ehhez.

Hamburg lakói a múlt hétvégén döntöttek úgy, hogy nem akarnak pályázni a 2024-es olimpiára. Az elmúlt néhány évben a 2022-es téli olimpiára pályázó városok sorban mondták vissza a jelentkezést a túlzott kiadások és a NOB korrupciógyanús ügyei miatt, végül Peking és Almati maradt csak versenyben.

Budapesten a Fővárosi Közgyűlés ellenzéki frakciói kezdeményeztek már népszavazást, de azt a kormánypárti többség elvetette, mert szerintük "a lakosságnak kevés az információja ahhoz, hogy felelősen döntsön ebben a kérdésben". Lázár János pedig a tegnapi Kormányinfón azt mondta: a választáson már megszerezték a felhatalmazást az ország, illetve a főváros vezetéséhez.

A 2024-es olimpia megrendezésére Budapest, Los Angeles, Párizs és Róma pályázik. A végső döntést 2017 őszén hozzák meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.