BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Civil kezdeményezés indult a budapesti olimpiai pályázat ellen

Nem érdeke a magyaroknak az olimpiai pályázat - erre hívná fel a figyelmet egy civil mozgalom.

Egyáltalán nem érdeke a magyaroknak, hogy Budapest pályázzon a 2024-es olimpia megrendezésére - állítja a most megszerveződött, Olimpiát?Ne nevű civil mozgalom.

Az Index arról ír: a mozgalom felhívná a figyelmet, hogy az ország egészét terhelnék a játékok hatalmas költségei, de csak az amúgy is leggazdagabb Budapest profitálna belőle hosszú távon. A mozgalom azt állítja, hogy a népszerűsítőkkel szemben ők tényekkel és tanulmányokkal érvelnek, és valódi társadalmi vitát szeretnének.

Az olimpia megrendezéséért Budapest, Los Angeles, Párizs és Róma van még versenyben. Korábban pályázott Hamburg és Boston is, de mindkét helyen visszavonták a jelentkezést, miután népszavazáson elutasította a többség az olimpiai terveket. A 2022-es téli olimpiánál hasonló visszalépési hullámot láthattunk: Oslo esetében a kisebb norvég kormánypárt jelezte, hogy nem erre költenének sok pénzt, Lviv az ukrán polgárháború miatt lépett vissza, Krakkóban 70 százalék szavazoktt a rendezés ellen, Stockholm vezetői azt mondták, hogy nincs értelme erre költeni hatalmas pénzeket, München a NOB korrupciójából nem kért, Davos és St. Moritz pedig közös népszavazáson utasította el a rendezés tervét.

Budapesten a Fővárosi Közgyűlés ellenzéki frakciói kezdeményeztek már népszavazást, de azt a kormánypárti többség elvetette, mert szerintük "a lakosságnak kevés az információja ahhoz, hogy felelősen döntsön ebben a kérdésben".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.