BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kettős élelmiszerminőség egyértelmű csalás

Az élelmiszerek minősége ügyében kettős mérce érvényesül az Európai Unió piacán - jelentette ki Orbán Viktor a visegrádi csoport (V4) kormányfőinek csütörtöki varsói csúcsértekezlete után.

A magyar miniszterelnök a találkozó után rendezett sajtótájékoztatón elmondta: ebből a szempontból másodrendűeknek minősülnek Közép-Európa állampolgárai. Emlékeztetett: az ügyet már korábban szóvá tették, de azt az Európai Bizottság nem kezelte. A V4 kezdeményező szerepet akar játszani abban, hogy olyan szabályozást alakíthassanak ki, amely megakadályozza a kettős mércét ezen a területen - jelentette ki Orbán Viktor.

A kettős élelmiszerminőség gyakorlata egyértelmű csalás, és ha az Európai Unió nem tesz a helyzet megváltoztatásáért, Szlovákia az európai polgári kezdeményezés eszközéhez folyamodik az ügyben - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök. A kettős élelmiszerminőség gyakorlatát Fico elfogadhatatlannak, egyértelmű csalásnak és veszélyes politikai üzenetnek minősítette. Egyúttal felszólította az Európai Parlamentet, hogy vizsgálja meg az ügyet. Leszögezte, hogy ha a témával kapcsolatban az uniós szervek nem tanúsítanak tisztességes hozzáállást, nem zárja ki, hogy az ügyben Szlovákia az európai polgári kezdeményezés eszközéhez nyúl.

Hasonlóan nyilatkozott Bohuslav Sobotka cseh kormányfő is. Szerinte meg kell oldali az élelmiszerek egységes minőségének a kérdését is, mert Csehország számára elfogadhtatlan, hogy a nemzetközi cégek ugyanazokat az élelmiszereket más minőségben forgalmazzák Nyugaton, illetve Keleten.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök szerint Lengyelország támogatja a tisztességtelen piaci gyakorlat kiküszöbölésére irányuló összes lépést. A lengyel élelmiszer minősége magas szintű marad, ezt az Európai Bizottság lengyelországi vizsgálata is bizonyította - hangsúlyozta Szydlo, rámutatva, hogy a lengyel élelmiszereket a többi uniós tagállamban is szívesen veszik. arsó mindazonáltal észreveszi az uniós tagállamokban jelentkező minőségi problémákat - folytatta, bejelentve, hogy a V4-ek ezért létrehoznak egy ezzel foglalkozó munkacsoportot, s a problémát jövő hétfőn a földművelésügyi miniszterek is megtárgyalják.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.