BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína nekiment az Egyesült Államoknak Észak-Korea miatt

A kínai külügyminisztérium felszólította az Egyesült Államokat, hogy állítsa le a kínai jogi és magánszemélyek elleni egyoldalú szankciókat, miután Washington közlése szerint az eddigi legnagyobb büntetőintézkedés-csomagot jelentette be, hogy nyomást gyakoroljon Észak-Koreára.

Kína azt követelte, hogy az amerikai fél haladéktalanul állítsa le az „elhibázott intézkedéseket”, amelyek sértik a két ország együttműködését – áll a pekingi külügyminisztérium szombati közleményében.

Az amerikai pénzügyminisztérium pénteken újabb szankciókat jelentett be Észak-Korea ellen. Az új szankciók – az előzetesen nyilvánosságra került információknak megfelelően – hajózási társaságokat és kereskedelmi vállalatokat érintenek, amelyeknek eddig sikerült kijátszaniuk a már érvényben lévő szankciókat. Egy embert, 27 vállalatot és 28 tengeri teherhajót sújtanak a büntető intézkedések. A minisztérium közleménye szerint

az újonnan foganatosított szankciók „azokat a törvénytelen lehetőségeket veszik célba, amelyeket Észak-Korea a szankciók kijátszására vett igénybe”.

Olyan hajókról és vállalatokról van szó, amelyeket Washington információi szerint Észak-Koreában, Kínában, Szingapúrban, Tajvanon, Hongkongban, a Marshall-szigeteken, Tanzániában, Panamában, vagy a kelet-afrikai Comore-szigeteken jegyeztek be. Az amerikai kormányzat célja az, hogy elvágják Phenjan fűtőanyag-utánpótlásait és bevételeit, amelyekkel fedezte atomfegyver- és rakétaprogramját – utalt rá a közlemény.

Mélyponton Kína észak-koreai exportja

A kivitel visszaesése ellenére Kína továbbra is Észak-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.