BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentős számú digitális eszközt juttatott el a kormány a rászoruló diákoknak

Nem maradtak segítség nélkül a tantermen kívüli, digitális munkarendben azok a tanulók, akiknek otthonában nincs megfelelő technika az online tanuláshoz.

Rengeteg digitális eszközt juttatott el a kormány állami forrásokból és magánfelajánlásokból a rászoruló diákoknak a digitális oktatás idején, több ezer számítógép került például a gyermekotthonok lakóihoz

– derül ki Rétvári Bence államtitkár tájékoztatásából, aki szerint további fejlesztésekkel készülnek a járvány esetleges második hullámára is.

A Magyar Nemzet cikke szerint nem maradtak segítség nélkül a tantermen kívüli, digitális munkarendben azok a tanulók, akiknek otthonában nincs megfelelő technika az online tanuláshoz.

Azoknak az iskoláknak, ahol a géppark kölcsönadásával nem tudtak minden rászoruló gyereknek segíteni, az önkéntességért és felajánlásokért felelős akciócsoport közreműködésével juttattak el új vagy jó minőségű használt, biztonságos, lefertőtlenített számítógépeket, okostelefonokat, szükség szerint pedig internet-előfizetést is biztosítottak.

Fotó: AFP (illusztráció)

Felajánlások állampolgári és vállalati adományokból egyaránt érkeztek – mondta az államtitkár, hangsúlyozva: a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában működő gyermekotthonokba, valamint a nevelőszülői hálózatokon keresztül másfél ezer számítógép jutott el a gyerekekhez, az állam pedig további, több mint ezer gépet vásárolt számukra.

Mint kiderült, a tankerületi iskolákban összesen több mint százezer laptopot, PC-t, tabletet szereztek be, ezzel 340 ezerre emelkedett a köznevelésben hadra fogható eszközök száma.

Rétvári beszámolója szerint az Oktatási Hivatal által üzemeltetett Nemzet Köznevelési Portál (NKP) több tízezer digitális tananyaga tavasztól nyolcvanféle interaktív okostankönyvvel bővült, emellett a Sulinet portálon ugyancsak több tízezres nagyságrendben találhatók oktatást és tanulást segítő anyagok. A jelek szerint ezeket rendszeresen használják is a diákok:

az NKP-t átlagosan napi nyolcvanezren, a Sulinetet százhúszezren keresik fel, és a Tankönyvkatalógus látogatottsága is meghaladja a napi tízezret.

A piaci szereplők több mint száz szoftvert tettek elérhetővé az oktatás számára, és ingyenes adatkeretet ajánlottak a mobilszolgáltatók is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.