BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szerbiai kórházak kapacitásai szinte teljesen megteltek

Az elnök szerint Szerbia le fogja győzni a koronavírust, ehhez viszont fegyelem kell.

Még 1137 szabad lélegeztetőgép van Szerbiában, úgyhogy a legsúlyosabb eseteket mindenképpen el tudják látni, gondot jelent viszont az, hogy a kórházak kapacitásai szinte teljesen megteltek – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb elnök.

Hozzátette: Szerbia le fogja győzni a koronavírust, ehhez viszont fegyelem kell. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint szíve szerint kijárási tilalmat vezetne be az országban, a szakértők szerint azonban erre egyelőre nincs szükség.

Szerbiában egy nap alatt 18 073-ról 18 360-ra emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Vasárnap 11 újabb halálos áldozata volt a betegségnek, így a halottak száma 393-ra nőtt. Jelenleg 144-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Koszovóban hétfőre 4715-ről 4931-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Egy halálos áldozata volt a Covid-19 betegségnek az utóbbi 24 órában, ezzel 102-re nőtt a halottak száma. A koszovói iszlám közösség a járványhelyzet miatt felfüggesztett minden tömeges vallási tevékenységet, és arra kérte a híveket, tartsák be a szükséges távolságot egymástól az egyéni imák ideje alatt is.

A Belgrád Arénát átalakítják a fertőzött betegek fogadására
Fotó: Oliver BUNIC / AFP

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 7975-ről 8111-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

Egy nap alatt hatan haltak bele a Covid-19 szövődményeibe, és ezzel 382-re nőtt a halálos áldozatok száma. Megkezdődött a háromnapos előrehozott választás a nyugat-balkáni országban, hétfőn az a 716 ember adhatja le szavazatát, aki koronavírussal fertőzött vagy elővigyázatossági karanténban tartózkodik.

Montenegróban egy nap alatt 1164-ről 1221-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma.

Vasárnap nem volt halálos áldozata a vírusnak, így a halottak száma 23 maradt. Annak ellenére, hogy Montenegróban május folyamán és június elején, összesen 42 napon át nem volt új fertőzött, mostanra a nyugat-balkáni régió második legsúlyosabban érintett országává vált az Adria-parti állam, százezer lakosra 138 fertőzött jut. Ennél csak Észak-Macedóniában rosszabb a helyzet, ahol százezer lakosra 170 fertőzött jut.

Bosznia-Hercegovinában vasárnapról hétfőre 6719-ről 6877-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma.

Egy nap alatt ketten haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma 221. Nemcsak az idegenforgalmi szektort érintette rosszul a koronavírus-járvány, a Nezavisne Novine című boszniai napilap beszámolója szerint az autósiskolák is a csőd szélére kerültek, a járvány miatt ugyanis csak nagyon kevesen akarnak most megtanulni vezetni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.