BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
borrell

Kiakadt az EU Magyarországra: Orbán nem képvisel minket

Miközben választási csalással gyanúsítják Tbiliszit, nem akarják, hogy egy tagállam miniszterelnöke barátságos látogatást tegyen az országban. Borrell ezért sokadjára is kijelentette, hogy az Európai Unió soros elnöke nem képviseli az unió külpolitikáját.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem fogja képviselni az Európai Uniót georgiai látogatásán – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az RNE spanyol közszolgálati rádiónak adott interjúban.

borrell
Borrell és az EU ismét beszóltak az Magyarországnak és Orbán Viktornak / Fotó: AFP

Bármit mond is Orbán Viktor a georgiai látogatásán, nem az Európai Uniót képviseli. Az unió rotációjával megválasztott elnöknek nincs tekintélye a külpolitikában 

– jelentette ki Borrell annak ellenére, hogy a hivatalos látogatásra odautazó magyar miniszterelnök semmi ilyet nem jelentett be.

Orbán azonban szombaton gratulált georgiai kollégájának, Irakli Kobakhidzének és a Georgiai Álom pártnak a parlamenti választáson aratott „elsöprő győzelmükhöz”.

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter erre válaszolva kijelentette, hogy az elnökségnek az irányítási tevékenységeken túl „politikai felelőssége is van”, és képesnek kell lennie felajánlani valamint a válságoktól sújtott Európának.

A mi ajánlatunk Európának a változás: a magyar elnökség arra törekszik, becsületes közvetítőként pedig abban a helyzetben van, hogy felvessen kérdéseket és javaslatokat tegyen Európa békéje, biztonsága és jóléte érdekében 

– mondta a miniszter. 

Ezzel szemben az Európai Bizottsággal közösen aláírt, vasárnap kiadott nyilatkozatában Borrell aggodalmának adott hangot a szombati választáson a választókra gyakorolt nyomásgyakorlásról és megfélemlítésről szóló jelentések miatt.

A külügyi képviselő felszólította a georgiai központi választási bizottságot és más illetékes hatóságokat, hogy „tegyenek eleget kötelességüknek, és gyorsan, átláthatóan és függetlenül vizsgálják ki és bírálják el a választási szabálytalanságokat és az azokkal kapcsolatos állításokat”.

Orbán Viktor Georgiában: a grúzok kezdeményezték a látogatást, a kormányfőt a legfontosabb miniszterek is elkísérik

A látogatást a georgiai miniszterelnök kezdeményezte, és két napi tart majd. Brüsszel igyekszik elhatárolódni a magyar kormányfőtől, akit a legfontosabb miniszterek is elkísérnek Tbiliszibe.

 

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.