BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Telerakják traffipaxokkal Budapestet: ezeken az új helyszíneken mér a rendőrség – térkép

Budapesten új kor köszönt be szerdán: új sebességmérőket állítanak fel a fővárosban. Az új traffipaxhelyekről térképet is közölt Karácsony Gergely.

Szerdától élesben működnek a Fővárosi Önkormányzat által felszerelt sebességmérők – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester egy új Facebook-bejegyzésben. Azt írta, hogy az is bizonyítja az új sebességmérők kihelyezésének szükségét, hogy „az elmúlt időszakban tesztüzemben működött a 47 sávot figyelő rendszer, és egészen döbbenetes eredmények születtek”. Az új traffipaxhelyekről térképet is közölt a főpolgármester.

BA-6359, Új kor köszönt be a budapesti utakon: szerdán élesednek az új traffipaxok
Új kor köszönt be a budapesti utakon: szerdán élesednek az új traffipaxok / Fotó: Bencsik Ádám

Október 7. és október 13. között, alig egy hét alatt a traffipaxok 38 790 gyorshajtást rögzítettek – még büntetés nélkül

– írta Karácsony Gergely. 

A főpolgármester azt is leírta, annak ellenére, hogy a kamerák kihelyezése nem önkormányzati feladat, mégis egy lépés a közös cél elérésében. „Senki, de senki ne haljon meg a városban közúti balesetben” – hangsúlyozta Karácsony Gergely. 

Budapest vezetősége több projektben is együttműködik a rendőrséggel:

  • sebességmérő rendszer kialakítása,
  • zebramegújítási program,
  • városszerte sebességcsökkentés,
  • sulizónaprogram,
  • valamint védett kerékpársávok létesítése.
Ezeken az új helyszínek mér a rendőrség / Fotó: Karácsony Gergely / Facebook 

Waze-hadjárat a jelzett traffipaxok miatt

Spanyolországban elkezdték büntetni azokat, akik információkat osztanak meg az interneten a traffipaxozó rendőrökről. Többek között a Waze GPS telefonos navigációs alkalmazás lehetővé teszi, hogy a felhasználók jelezzék egymásnak, ha valahol a rendőrök traffipaxot állítottak fel. A spanyoloknál elkezdték bírságolni azt, aki ilyen figyelmeztetést tesz közzé – a bűnözés és terrorizmus elősegítésére hivatkozva.

A Waze-től már a Google Maps is átvette a traffipaxok jelzésének lehetőségét, ami az autósoknak nagyon nagy segítség. Több országban viszont jogellenes ezeknek az információknak a megosztása, legyen szó sebességmérő eszközről vagy megállításos közúti ellenőrzésről.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.