BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bécs milliókat fordít a vállalkozásokra, Budapest még tétovázik

A osztrák főváros több válságmentő intézkedést meghozott már.

Harmadik, 50 millió eurós mentőcsomagját jelentette be csütörtökön Bécs a helyi szállásadók, vendéglátósok megsegítésére, ahol eddig két lépcsőben, összesen mintegy 350 millió eurót fordítottak tavasz óta a várost ért gazdasági károk enyhítésére – írja a Magyar Nemzet.

A vendéglátó teraszok téli nyitvatartásának engedélyezéséért lobbizik az osztrák turisztikai miniszter – hívta fel a figyelmet pénteken a bécsi turisztikai tanácsadó cég, a GD Consuting. Mint írják, az Osztrák Gazdasági Kamara ötletét felkarolva, Elisabeth Köstinger szövetségi turisztikai miniszter a teraszok. kerthelyiségek téliesítése mellett érvelt.

A tárcavezető szerint ugyanis

ez segíthet, hogy a vendéglátósoknak a téli időszakban is pótlólagos forgalmuk legyen, mert „víruskonform” módon, a szabad téren biztosítják az éttermek, kávéházak működését az év végi szezonban.

Fotó: AFP

A Magyar Nemzet cikke szerint szeptembertől

egy 50 millió euró összértékű direkt támogatási konstrukciót dolgoztak ki,

amelynek nagyobb része közvetlenül a szálláshely-szolgáltatókat és a turisztikai ágazatot hivatott segíteni. Szálláshelyenként a tavalyi éves forgalom hat százalékának megfelelő összeg igényelhető a változó működési költségek fedezésére, egységenként maximum 50 ezer euró értékben.

E támogatási forma fedezésére 15 millió eurót különítettek el Bécs város költségvetésében. További hétmillió eurós pótlólagos büdzsé szolgálja a kiesett idegenforgalmi adó kompenzálását.

Egy hárommillió eurós keretösszegből pályázati úton kívánják támogatni a nehéz helyzetbe került klubélet és a könnyűzenei iparág szereplőit. Utóbbi esetben egy-egy produkció teljes költségvetésének kilencven százalékát finanszírozza a város, nyertes pályázóként maximum 30 ezer euró mértékig.

A csomag fennmaradó részét a munkahelyteremtést, a szakképzést és a digitalizációs szintlépést szolgáló projektekre fordítják.

Óriási veszteséget okoz a járvány magyar fővárosnak is

A Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat nem ad pénzt a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került turisztikai ágazatnak, például a vendéglátósoknak, taxisoknak

– mondta az Origónak Láng Zsolt. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője bejelentette azt is, hogy az ügyben jövő kedden tarthatnak rendkívüli közgyűlést. A Fidesz korábban

50 milliárd forintos fővárosi gazdasági mentőcsomag bevezetését kérte a fővárostól.

A politikus arról is beszélt, hogy a főváros vezetése „nem tesz semmit, miközben 80-10 milliárdos tartalékkal rendelkezik.” Láng Zsolt azt is mondta, hogy

a budapesti vezetésnek meg kellene kezdenie az egyeztetést a turisztikai ágazat szereplőivel, a taxisokkal, vendéglátósokkal, hogy minél előbb kidolgozzák a segítség feltételeit.

Fotó: Arpad Kurucz / Anadolu Agency

A fővárosi Fidesz-frakció összegyűjtötte a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli összehívásához szükséges aláírásokat

– mondta Láng Zsolt, hozzátéve: ők a jövő keddet javasolják, de a főpolgármester kezében van a döntés lehetősége.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.