BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Románia talált még 2000 halottat

Romániában meghaladta a kétezret azoknak a korábbi haláleseteknek a száma, amelyekkel utólag igazították ki a járványügyi statisztikát.

A hivatalos kimutatásba 150 korábbi – ebből több mint száz tavalyi – halálesetet vezettek be Romániában. Az utóbbi hónapban nem ez az első ilyen eset, olyan napok is voltak, amikor a korrekció jócskán meghaladta a járvány tetőzésekor feljegyzett – 213 halálesetről szóló – rekordot is.

Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter szerint sokkal kevesebb Covid-haláleset került be a közegészségügyi intézet adataira épülő „hivatalos” adatbázisba, mint ahány áldozat szerepel a Covid-kórházak bejegyzéseit összesítő minisztériumi statisztikában.

Ezt igazolta a kormányfő által elrendelt szakértői vizsgálat is, így egy hónapja elkezdték a hivatalos statisztika kiigazítását.

Az utóbbi 24 órában is az utóbbi két hét átlagát meghaladó számú, 11 fertőzött vesztette életét, így szerdán elérte a 32 626-ot a járvány romániai, hivatalosan nyilvántartott áldozatainak száma. Közülük 2042-t utólag vezettek be a statisztikába.

Ez azonban még mindig kevés lehet, hiszen az Economist többlethalálozásokat vizsgáló táblázata szerint még mindig nagy a különbség a hivatalos koronavírus áldozati szám és az országban tapasztalható többlethalálozás között.

Romániában egyébként az utóbbi héten – szerda kivételével – már nem haladta meg a tízet a 24 óra alatt elhunyt koronavírus-fertőzöttek, illetve a százat az egy nap alatt diagnosztizált új fertőzések száma. A szerdai jelentésben 66 új eset szerepel. A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma 685-re, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig 141-re csökkent.

Csökkenőben van az oltási hajlandóság is: az utóbbi héten átlagosan kevesebb mint tízezerrel emelkedett naponta a koronavírus ellen – legalább a vakcina első dózisával – beoltottak száma. A 19,3 millió lakosú Romániában eddig 4 millió 661 ezer ember kapott koronavírus elleni oltást.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.