BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mégis elég lehet a három adag oltás

Decemberben a Pfizer vezérigazgatója azt mondta, a vártnál hamarabb szükség lehet a negyedik dózisra az omikron miatt.

Három adag koronavírus elleni oltóanyag valószínűleg megfelelő hosszú távú védelmet nyújt a súlyos megbetegedés ellen, nyilatkozta a CNBC-nek egy neves izraeli orvos. Brit szakértők pénteki állásfoglalása hasonló véleményt fogalmazott meg.

A telefonos interjúban Eyal Leshem, az izraeli Sheba Medical Center fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere azt jósolta, hogy hosszú távon a két vagy három adag oltás valószínűleg elegendő védelmet nyújt a súlyos betegség ellen az emberek többségének.

Fotó: Vasvári Tamás / MTI

„Lehet, hogy néhány évente, esetleg évente frissíteni kell ezeket az emlékeztetőket, hogy az uralkodó változathoz igazítsuk őket, de lehet, hogy nem lesz szükség emlékeztetőkre, ha a jövőbeli változatok az omikronnál kevésbé virulensnek bizonyulnak” – mondta. „Lehetséges, hogy azoknak az embereknek, akik két vagy három adagot kaptak a jelenlegi oltóanyagokból, és ebben a hullámban az omikronnak voltak kitéve, vagy a jövőbeni hullámok során más, kevésbé virulens változatoknak lesznek kitéve, egyáltalán nem lesz szükségük újabb emlékeztető oltásra” – tette hozzá.

Izrael tavaly év végén kezdte meg a negyedik vakcinaadagok bevezetését az idősebb felnőttek, egyes egészségügyi dolgozók és a legyengült immunrendszerű emberek számára.

Leshem elismerte, hogy a negyedik adagok bevezetésének tudományos alapja nem volt olyan szilárd, mint az emlékeztető oltások engedélyezésének. 

Elmondta, hogy a szakértők azért döntöttek mégis az intézkedés mellett, mert az emlékeztető oltásokból származó antitestek idővel elgyengülnek, ahogyan az a kezdeti két adag után is megfigyelhető volt.

„Tényleg nagyon kevés tudományos adatunk van arra, hogy a negyedik dózis lényegesen nagyobb védelmet nyújt a súlyos betegségekkel és a kórházi kezeléssel szemben” – mondta a CNBC-nek. Mint fogalmazott: „Ez szakértői véleményen alapuló ajánlás volt, nem pedig szilárd adatokon alapuló ajánlás, ahogy azt ideális esetben szeretnénk a klinikai orvoslásban. Szakértői véleményhez folyamodunk, amikor nincs bizonyítékunk, és ezt a klinikai orvoslásban gyakran megtesszük."

Más országok egészségügyi tisztviselőinek véleménye megoszlik a negyedik adag vakcina szükségességének kérdésében.

Decemberben a Pfizer vezérigazgatója a CNBC-nek azt mondta, a vártnál hamarabb szükség lehet a negyedik dózisra a rendkívül fertőző omikron változat miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban arra figyelmeztetett, hogy a túl sok emlékeztető dózis bevezetése a gazdagabb országokban valójában meghosszabbíthatja a világjárványt, mivel a szegényebb országok nem jutnak oltóanyaghoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.