BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hazaárulózzák, pedig csak a szüleinek akart üzenni az Odesszában rekedt kínai programozó

Vang Csi-hszien videót tízezrek követik a közösségi oldalakon, hazájában viszont már árulónak bélyegzik.

Egy csapásra lett ismert hazájában az a kínai programozó, aki a háború miatt az ukrán kikötővárosban, Odesszában rekedt és onnan gyártja a videós tartalmakat a YouTube-ra és a kínai közösségi oldalakra. 

Vang Csi-hszien évek óta él Ukrajnában, de korábbi videóit alig pár százan látták. Az elmúlt három hétben viszont rendkívül felkapott lett. Pedig Vang mindössze csak azért kezdett vlogolni, hogy megnyugtassa szüleit: jól van és egészséges. 

Vang korábbi videói a CNN cikke szerint többnyire teljesen hétköznapiak, például arról készít felvételeket, hogy épp bevásárol, vagy az utcán sétál. 

A harcok kitörése óta viszont ezek is teljesen új színezetet kaptak, főleg, miután a háború első napjaiban több olyan kínai videóba is belefutott, amelyek az orosz csapatokat éltették.

Ezért is kezdett egyre aktívabban vlogolni, hogy ellenpontozza az elsöprő erejű kínai oroszbarát propagandát. Egyik videójában például felháborodottan kérte ki magának azt az állítást, hogy az ukránok nácik lennének. 

Fotó: Wang Jixiang

Az ukránok nem nácik. Teljesen hétköznapi emberek, mint mi. Fodrászok, programozók. Egyszerű emberek

– mondta Vang, miközben kínai útlevelét lobogtatta. A támadó oroszokat pedig állatoknak nevezte.

Ez azonban hazájában sokaknál kiverte a biztosítékot, rengeteg hozzászólást kap, amelyben hazaárulózzák és felszólítják, hogy inkább adja vissza útlevelét. 

Kína egyelőre próbál hivatalosan semleges maradni, de az államilag felügyelt közösségi oldalakon gőzerővel folyik az orosz propaganda a beszámolók szerint. 

Minimális eredmény a Biden-Hszi tárgyaláson

Joe Biden arra próbálta rávenni pekingi kollégáját, hogy segítsen rábírni Vlagyimir Putyint, hogy hagyjon fel a háborúval. Hszi Csin-ping szerint Kína sem örül a háborúnak, de nem mondott semmi konkrétumot az amerikai elnöknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.