BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A CDC szerint kockázatosabb a Moderna, mint a Pfizer

Bizonyos korcsoportokban nagyobb a szívizomgyulladás kialakulásának kockázata.

Egyes korcsoportokban nagyobb kockázatot jelenthet a szívgyulladás szempontjából a Moderna koronavírus elleni vakcinája, mint a Pfizer-BioNTech oltóanyaga – jelentette be kedden az amerikai járványügyi és megelőzési hivatal (CDC) friss adatokra hivatkozva – írta a Reuters.

Az ügynökség szerint ugyanakkor a szívizom- és szívburokgyulladásra, a szívgyulladás mindkét mRNS-oltással összefüggésbe hozható típusaira vonatkozó megállapítások nem voltak egységesek az összes amerikai vakcinabiztonsági ellenőrző rendszerben.

Day in the life of a doctor working on a Covid ICU ward
Fotó: JOSEPH PREZIOSO

A CDC friss elemzésének időzítése nem véletlen, ugyanis kedden ülnek össze az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság szakemberei, hogy megvitassák a Moderna oltóanyagának 6-17 éves gyermekek és tizenévesek számára történő engedélyezését.

A CDC vakcinabiztonsági rendszerének adatai alapján a szívgyulladás előfordulása a 18-39 éves férfiaknál a Moderna oltás második adagját követően 97,3 eset volt egymillió adagra vetítve, szemben a Pfizer oltóanyagának 81,7 esetével.

A rendelkezésre álló információk szerint az oltást követően szívizomgyulladásban szenvedő emberek döntő többsége idővel felépül – zárul a CDC kommünikéje.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.