BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 516. napja – friss hírek

null
Összefoglaló:

Továbbra is mérsékelt sikerekkel zajlik az ukrán ellentámadás. Hétfőre virradó hajnalban az orosz hadsereg az ukrán rohamcsapatok több támadását is visszaverte Liszicsanszk és Alekszandr-Kalinovo környékén – számolt be róla a TASZSZ orosz hírügynökségnek Vadim Asztafjev katonai szóvivő.

Fotó: AFP

Asztafjev szerint az orosz védelmi egységek TOS–1A Solncsepjok rakétavetőkkel lőtték az ukránok 54. különleges gépesített hadosztályának előőrsét, valamint az ellenség haditechnikai eszközeit támadták Csaszov Jarban, Grigorovkában és Jubilejevkában, emellett csapást mértek egy ukrán lőszerraktárra Verhnekamenszkojéban.

A szóvivő azt is részletezte, hogy az orosz helikoptercsapatok légi csapásokat mértek az ukránokra Szoledar-Artyomovszk irányában és megsemmisítettek egy gyalogsági harcjárművet Kleszcsijevka közelében.

Azonban az ukránok sikereket is elkönyvelhettek. Lőszerraktárt ért ukrán találat a Krím félszigeten fekvő Dzsankojban hétfőn. Az orosz légvédelem tizenegy ukrán drónt fogott el vagy semlegesített Dzsankoj térségében – mondta el Szergej Akszjonov, az Oroszország által 2014-ben egyoldalúan elcsatolt Krím félsziget vezetője. Akszjonov szerint Kirovszke körzetben egy lakóépület is megrongálódott a támadásban. A kormányzó hozzátette: biztonsági okokból lezárták a vasúti közlekedést Dzsankojban és felfüggesztették a közúti közlekedést a települést Szimferopollal összekötő autópályán.

A krími vezető emellett öt kilométeres körzetben elrendelte a térségbeli falvak lakosságának evakuálását. Dzsankoj közelében orosz légi támaszpont található.

Ezzel egyidejűleg az oroszok újra a fekete-tengeri Odesszát támadták, lerombolva egy gabonatárolót. A csapásban négy kikötői dolgozó megsérült – tájékoztatott Ukrajna déli parancsnoksága a közösségi médiában hétfőn. Hozzátették, hogy a támadásban három drón semmisült meg.

A konfliktus szélesedése: Oroszország és Ukrajna kölcsönös tengeri blokádot jelentett be – Grúzia is érintett

Az oroszok által bevezetett tengeri blokád elsősorban az ukrán kikötők gabonaszállításait akadályozná, de meggátolja a segélyszállítmányok vízi úton történő beérkezését is. A blokáddal Grúzia is érintett lett a háborúban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.