BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 554. napja – friss hírek

Military training of Ukrainian Army in Donetsk Oblast
Összefoglaló:

Egyre több és nagyobb dróntámadást hajt végre Oroszország Ukrajnában. Amerika és az ukrán vezérkar szerint ez annak a jele, hogy Moszkva kezd kifogyni a nagyobb pusztítóerővel rendelkező rakétákból, így kénytelen a drónokra hagyatkozni.

Military training of Ukrainian Army in Donetsk Oblast
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az ukrán hadseregnek sikerült több kilométert is haladnia Zaporizzsjában, Robotine falu mellett. A front hosszú hónapok óta megmerevedett Ukrajnában, kvázi álló háború alakult ki. A robotinei siker másik fontos mozzanata, hogy Moszkva légideszant egységeket csoportosított át az ukrán támadás feltartóztatására. Elemzők szerint ez a lépés azt jelentheti, hogy Oroszországnak már csak kevés mobilis gyalogos egysége van a konfliktuszónában. 

Az ukránok célja Melitopol megtámadása lehet.

A világot egyik legjobban foglalkoztató hír az elmúlt napokban a Wagner-csoport vezérének, Jevgenyij Prigozsinnak a halála volt. A zsoldossereg vezetőjének a repülőgépét Oroszország felett lőtték le, ám egyelőre senki nem vállalta magára a támadást. Az már kiderült, hogy Vlagyimir Putyin nem vett részt Prigozsin temetésén, annak ellenére, hogy korábban kifejezetten jó kapcsolatot ápoltak. A Kreml kijelentette, hogy a lezuhant repülőgép ügyében nem enged nemzetközi nyomozást, 

Prigozsin halálát kizárólag az orosz hatóságok vizsgálják. 

Egyelőre annyi információ derült ki erről hogy Moszkva biztos benne, hogy nem baleset történt, hanem valaki szándékosan ölte meg Prigozsint.

Az nyugati szankciók mellett az Európai Unió rekord mennyiségű LNG-t importál Oroszországból. Az LNG behozatal 16 százaléka orosz forrásból származik, ezzel az EU milliárdos bevételt generál az orosz államnak.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.