BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz–ukrán háború 555. napja – friss hírek

Military training of Ukrainian Army in Donetsk Oblast
Összefoglaló:

Ukrajna a nyugati támogatásoknak köszönhetően egyetlen erőforrásban szűkölködik, a katonában. Bár a munkaképes korú férfiaknak kötelező a katonai szolgálat, az országban sokan voltak, akik vagy elmenekültek a háború elől, vagy egészségi okokra hivatkozva alkalmatlanná nyilváníttatták magukat.

Military training of Ukrainian Army in Donetsk Oblast
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Volodimir Zelenszkijnek azonban szüksége van a katonákra, hiszen gyakorlatilag ez az egyetlen elem, amelyet Kijev nem kap meg Nyugatról. A nehézségek enyhítésére az ukrán elnök el is rendelte, hogy vizsgálják felül a szolgálat alól felmentettek egészségi állapotát

Zelenszkij elmondta, hogy akiről kiderül, hogy korrupt módon átverte a rendszert, az súlyos büntetésre számíthat.

Fegyverből természetesen nincsen hiány az ukrán hadseregben, hiszen a nyugati világ nagy része folyamatosan szállítja a halálosztó eszközöket. Ez alól csak a fejlett vadászgépek képeznek kivételt, de ami késik, nem múlik. Németország legutóbb újabb Leopard harckocsik szállításáról adott ki közleményt. Az ilyen tankokkal az ukrán ellentámadás lendülete egyre nagyobb lehet.

A korrupció szó igazi robbanószerré vált az ukrán politikai életben. Mivel az Európai Unió a korrupció felszámolását is Ukrajna csatlakozásának a feltételévé tette, Volodimir Zelenszkij a legapróbb gyanúra is kemény fellépéssel válaszol. Legutóbb az ukrán hadügyminiszter lett ennek az áldozata, akiről az a hír terjedt el, hogy tárcája áron felül vásárolt egyenruhákat és ellátmányt. Olekszij Reznyikov valószínűleg távozik a kormányból.

Eddig sosem látott felvétel került elő Prigozsinról, amelyben arról beszél, hogy él és virul

Előkerült egy videófelvétel Jevgenyij Prigozsinról, amely három-négy nappal a halála előtt készülhetett. A videón a zsoldosvezér még Afrikában tartózkodik, egy autóban ül, és arról beszél a felvételen, hogy él és virul.

Eközben az USA hírszerzése arról küldött jelentést a Fehér Háznak, hogy Oroszország és Észak-Korea között egy jelentősebb fegyverüzlet készülődik. Washington felszólította Phenjant, hogy tartózkodjon az oroszok számára a fegyvereladásoktól, mivel ezzel nemzetközi és ENSZ-egyezményeket sértene. Hozzátette, hogy 

Moszkva kétségbeesését is jelezheti, ha valóban nagy értékben szorul rá az észak-koreai fegyverekre.

Oroszország belső problémáit az egyre kevesebb rakétatámadás és a Phenjannal tervezett üzlet mellett a Kremlhez hű katonai bloggerek elégedetlensége is mutathatja. A háborút támogató, nacionalista véleményvezérek egyre kritikusabbak Moszkvával, különösen a védelmi minisztériummal szemben, amiért az állami médiában nem esik szó olyan dolgokról, mint hogy az ukránok orosz földön intéztek támadást. A bloggerek felszólalnak az állami cenzúra ellen, amelyet egyébként a Kreml törvénybe is foglalt.

A globális ellátási láncokra nehezedő legnagyobb nyomást továbbra is a fekete-tengeri gabonaegyezmény leállása okozza. Az ukrán termények most sokkal lassabban jutnak el a világpiacra, Oroszország viszont továbbra sem hajlandó megújítani a megállapodást.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.