BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína kiborult: Tajvannak semmi keresnivalója az ENSZ-ben

Az egy Kína elv értelében Peking kijelentette, hogy Tajvannak semmi keresnivalója az ENSZ-ben. Az ENSZ alapokmánya szerint minden államnak egy képviselete lehet a közgyűlésben. Tajpej arra kéri a szövetségeseit, hogy António Guterres főtitkár értelmezze újra a képviseletre vonatkozó határozatot.

Tajvan Kína része, és nincs sem oka, sem joga képviseltetni magát az ENSZ-ben vagy más, államiságot igénylő nemzetközi szervezetben – jelentette ki kedden Pekingben Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

9,August,2023:united,Nations,And,Taiwan,Flag,Waving,Together,In
Fotó: Shutterstock

Arra reagált, hogy tajvani tisztségviselők az ENSZ New York-i székházában egy sajtótájékoztatójukon kijelentették, hogy Peking tévesen értelmezi a világszervezet közgyűlésének azon határozatát, amely Kína ENSZ-beli képviseletére vonatkozik, ezért Tajpej arra kéri diplomáciai szövetségeseit, hogy közös levélben kérjék António Guterres főtitkártól a határozat értelmezését.

A tajvani Demokratikus Progresszív Párt (DPP) tisztségviselői elferdítették az ENSZ Közgyűlésének 2758. számú határozatát, nyíltan megkérdőjelezve a nemzetközileg elismert »egy Kína« elvet, és hazugságokat terjesztenek Tajvan függetlensége érdekében. Ezek rendkívül veszélyes szeparatista provokációk

– emelte ki Mao Ning.

Biden csalódott és mérgelődik, amiért nem találkozhat Hszi Csin-pinggel a G20-csúcson

Hszi Csin-ping kínai elnök nem vesz részt Újdelhiben a G20-csúcstalálkozón. A távolmaradását az Indiával kialakult feszült helyzetre lehet visszavezetni. Az amerikai elnök, Joe Biden csalódottságának adott hangot, mivel mindenképpen találkozni akar a kínai vezetővel.

Megjegyezte, hogy az említett, az ENSZ-közgyűlés 26. ülésszakán, 1971. október 25-én elsöprő többséggel elfogadott határozat

a Kínai Népköztársaság kormányának képviselőit Kína egyetlen legitim képviselőjeként ismeri el az ENSZ-ben.

Kijelentette: semmis az Egyesült Államok és néhány más ország által előterjesztett javaslat az úgynevezett kettős képviseletre, amely arra irányul, hogy Tajvan továbbra is helyet foglalhasson az ENSZ-ben.

Az ENSZ Közgyűlésének 2758-as határozata egyszer és mindenkorra, politikailag, jogilag és eljárási szempontból is megoldotta egész Kína, beleértve Tajvan képviseletének kérdését az ENSZ-ben. Világossá tette, hogy Kínának csak egy képviselői helye van. Tajvan tartománynak a nemzetközi szervezetek tevékenységében való részvételével kapcsolatos minden kérdést az egy Kína elv keretében kell kezelni

– szögezte le a szóvivő.

Hangsúlyozta, hogy a tajvani kérdés tisztán Kína belügye, és a DPP vezetői nem fognak tudni nemzetközi kérdést csinálni belőle „külső segítséggel sem”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.