Közélet

Lavrov: A Kék és a Török Áramlatot is fel akarják robbantani

Az orosz flotta azonban járőrökkel védi a vezetékeket.

Oroszország olyan információkkal rendelkezik, mely szerint a Fekete-tenger alatt futó Kék és Török Áramlat gázvezetékeket is fel akarják robbantani – mondta a Szovjet és Orosz Egyetemek Bangladesi Alumni csoportjával találkozva Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken.

LAVROV, Szergej
Fotó: Csiba Jaszujosi

Lavrov szerint az orosz flotta járőrökkel védi a vezetékeket, ám azt is elárulta, hogy e hajókat támadások érték. A diplomata kifejtette, hogy a járőröző hadihajókat azután kezdték alkalmazni, hogy felmerült a Kék és a – Magyarországra érkező orosz gáz továbbítását biztosító – Török Áramlatot is fel akarják robbantani, mint az Északi Áramlatot – írja a Ria Novosztyi.

A fekete-tengeri gabonaszállítások kapcsán Lavrov jelezte, hogy Moszkva nem tiltja az exportot, ám nem engedi, hogy a gabonaszállító hajók használják a humanitárius folyosót, mivel onnan az ellenség felszíni és víz alatti támadásokat indított orosz hadi- és polgári hajók ellen.

Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott találkozóján Vlagyimir Putyin orosz elnök is bejelentette, hogy megkísérelték a Török Áramlat elleni támadást. A Spiegel oknyomozó írása szerint is tervben volt a gázvezeték felrobbantása.

 

Lavrov Török Áramlat gázvezeték
Kapcsolódó cikkek