BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sztrájkkal kezdődhet a párizsi olimpia, elégedetlenek a reptéri dolgozók

A párizsi olimpia nehézkesen indul, ugyanis már a nyitónapon sztrájkolni fognak a repülőtéri dolgozók. A nyitóünnepség alatt a polgári repülőgépek sem szállhatnak fel.

A Párizs repülőtereit üzemeltető ADP egyik kisebb szakszervezete hétfőn bejelentette, hogy sztrájkot tervez péntekre, az olimpiai játékok nyitónapjára, ezzel érvénytelenítve a közelmúltban kötött megállapodást a menedzsmenttel. A múlt heti megállapodás, amely megakadályozta a nagyobb munkáscsoportok sztrájkját, csak „részleges és szerény eredményeket” hozott – mondta a Force Ouvriere (FO) szakszervezet, amely az ADP alkalmazottainak majdnem 12 százalékát képviseli.

párizsi olimpiarepülőtérsztrájk, párizsi olimpia
Sztrájkkal fog kezdődni a párizsi olimpia, elégedetlenek a reptéri dolgozók / Fotó: AFP

A munkások „elégedetlenségére” hivatkozva a szakszervezet hivatalos figyelmeztetést adott be, hogy pénteken reggel 5 órától szombat reggel 7 óráig sztrájkolni fognak. A pénteki nyitóünnepséggel összefüggésben polgári repülőgépek nem szállhatnak fel és nem landolhatnak Párizs 90 mérföldes körzetében este 6 óra 30 perc és éjfél között, ami korlátozza a sztrájk lehetséges hatását. Az ADP egyelőre nem tudta kommentálni a FO sztrájkjának hatását – írja a France 24.

A szakszervezet az előző héten megállapodott 300 eurós bónuszt 1000 euróra emelte, valamint további béremeléseket követel.

A FO sztrájkfigyelmeztetése miatt leáll a munka kisebb szakszervezetek részéről is, amelyek az Air France pilótáit és légiutas-kísérőit képviselik, tiltakozva az Orly repülőtérről való távozási tervek ellen, amely a főváros három repülőterének egyike. A vállalat szóvivője az AFP-nek elmondta, hogy a sztrájk ellenére is „teljes repülési menetrenddel” működnek.

Június elején, kicsit több mint egy héttel az olimpia előtt egynapos munkabeszüntetést hirdettek a párizsi repterek dolgozói. A szakszervezetek magasabb bónuszokat és legalább ezer új dolgozót akarnak. Ha nem teljesülnek a követelések, akkor a sztrájkot meghosszabbítják.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.