BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
párizsi olimpia

Az olimpia 11,1 milliárd eurós bevételt is hozhat Párizsnak

A párizsi ötkarikás játékok lesz a pénzügyi fenntarthatóság jegyében szervezett ötkarikás játékok vizsgája. Korábban még nem rendeztek olyan olimpiát, amelynek ez lett volna az egyik legfontosabb szervezési elve. Ez az olimpia lehet mind közül a valaha volt legolcsóbb.

Az idei olimpia mindenképpen megtérülő és hosszú távú pozitív hatású esemény lesz – derült ki az Oeconomus kutatásából. A gazdaságkutató intézet szerint a kérdés az, hogy a Párizs környéki régió számára a gazdaságösztönző impulzus 6,7 vagy 11,1 milliárd euróhoz lesz közelebb.

párizsi olimpia
A párizsi olimpia lesz a pénzügyi fenntarthatóság jegyében szervezett ötkarikás játékok vizsgája / Fotó: AFP
  • Párizs adhat otthont évtizedek óta a legolcsóbb nyári játékoknak.
  • A gazdaságösztönző hatások közé tartozik, hogy 2,3–3,1 millió látogató érkezhet Párizsba, közülük minden harmadik külföldi vendég lehet.
  • A helyi gazdaság számára kiemelten fontos, hogy a beszállítók mintegy 78 százaléka kis- és középvállalkozás.
  • A szervezésben részt vevő szolgáltatók 90 százaléka is francia.
  • A munkaerőpiaci hatások sem elhanyagolhatók, ugyanis 181 ezer főnek biztosít munkát az esemény.
  • Az újonnan épülő olimpiai falut a későbbiekben környezettudatos és funkcionális városrésszé alakítják át.

A párizsi olimpia nem csupán környezeti szempontból, pénzügyileg is minden idők legfenntarthatóbb ötkarikás játéka lehet. A párizsi székhelyű Sportjogi és Gazdaságtudományi Központ (Centre de Droit et d’Economie du Sport) tanulmánya alapján a 2024-es párizsi olimpia hosszú távon akár 11,1 milliárd eurós (kb. 4 377 milliárd forint) gazdasági fellendülést is generálhat a Párizs környéki (azaz Ile-de-France) régióban. Ez a magas összeg az olimpiai játékok megszervezése új kritériumának, a pénzügyi fenntarthatóságnak és szigornak köszönhető.

Az olimpia hosszú távú gazdasági hatásai

A 2018 és 2034 közötti időszakban jelentkező nettó hatás a párizsi régióban olyan külső gazdasági erőforrásokból származik, ami a játékok nélkül nem valósult volna meg. A 2018 és 2034 közötti időszakot úgy határozták meg, hogy lefedje a 2024-es párizsi játékok teljes életciklusát, beleértve a felkészülést, a rendezést és az esemény örökségét. A köztes forgatókönyv szerint a hatás mintegy 84 százaléka az előkészítési és végrehajtási szakaszban, vagyis 2024-ig fejti ki hatásait, a fennmaradó 16 százalék pedig a végső, örökölt szakaszban jelentkezett.

A hatás elsődlegesen

  • a turizmus,
  • az építőipar
  • és a játékok

szervezéséből adódik össze. A tanulmány ilyen módon felhívja a figyelmet arra a jelenségre, hogy az ötkarikás játékokra elköltött összegek nem csupán a kiadási oldalon jelentkeznek, hanem gazdaságösztönző hatásuknak köszönhetően nettó bevételhez segítik a házigazdát. Így a multisportesemény kapcsán végrehajtott építkezések vagy a szervezésre elköltött összegek hozzájárulnak a GDP-hez. Az építkezések beruházásként támogatják a nemzetgazdaságot. A szervezéssel kapcsolatos feladatok pedig magas hozzáadott értékű ágazat, amely a foglalkoztatásra is kihat.

vívás
Az olimpia szervezői remélik, hogy a gyönyörű helyszínek a turisták nagy kedvencei lesznek / Fotó: AFP

A fentieken túl a nagy sportesemények szervezése kedvező hatást gyakorolhat a helyi kis- és középvállalkozásokra, mivel a szervezők a különféle eszközöket, szolgáltatásokat helyi eladóktól és beszállítóktól szerzik be. A helyi vállalkozások bevonása a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által támasztott, új társadalmi és pénzügyi elvek részét képezi. A 2024-es párizsi beszállítók mintegy 78 százaléka kis- és középvállalkozás, közülük több mint 500 helyi vállalkozás vagy a szociális és szolidáris gazdaságban tevékenykedő szervezet.

A szervezők arra is felhasználták a játékokat, hogy világszerte növeljék a helyi vállalatok ismertségét, mivel

a szervezőbizottság szolgáltatóinak 90 százaléka francia

– hívta fel a figyelmet kutatásában az Oeconomus.

Összességében közel 181 ezer ember dolgozik vagy fog dolgozni a játékokhoz kapcsolódó munkakörökben, és a szervezők célja, hogy ezeket a lehetőségeket tartós és inkluzív foglalkoztatássá alakítsák.

Magyarország és a megasportesemények

A pénzügyi fenntarthatósági szempontok és az épített örökség hosszú távú hasznosítása a hazai rendezésű nagy, nemzetközi sportesemények megvalósítása során is elsődleges szempont volt. Emellett a helyi kis- és középvállalkozások bevonása is fontos aspektus volt, például a 2023-as atlétikai világbajnokság alkalmával is. Az elmúlt években hazánkban zajló nagyszámú és kimagasló nemzetközi sportesemény, valamint az ország jelentős sportmúltja, vagyis mind a sportolók teljesítménye, mind a versenyek megrendezésében szerzett rutin jó alapot nyújtott ehhez. Hazánk kimagasló számú nemzetközi sportesemény házigazdája volt az elmúlt évtizedben. Emellett Magyarország élen jár abban is, hogy az újonnan megépített sportlétesítményeket kihasználja, aminek példája a Duna Aréna és a Puskás Ferenc Stadion

A kiadások is megnőttek

Azzal együtt, hogy az ötkarikás játékok megtérülő beruházássá válik Párizs számára, erőfeszítéseket kellett tenni a siker érdekében. Párizs 9 milliárd euróra növelte az esemény költségvetését, amely összeg mintegy 2 milliárd euróval haladja meg a 2019-es előzetes terveket.

Ha a végösszeg nem változik, a megnövekedett költségek ellenére Párizs adhat otthont évtizedek óta a legolcsóbb nyári játékoknak.

A szervezők szerint az a döntés, hogy szinte teljes mértékben a meglévő helyszínekre támaszkodnak – mint például a Roland Garros vagy a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokság helyszínei –, visszafogja a kiadásokat. A játékok más francia városok, köztük Lyon, Marseille és Nizza stadionjaiban is zajlanak majd. Párizs azonban így is 4,5 milliárd dollárt költött infrastruktúrára, beleértve 1,6 milliárd dollárt az olimpiai falura, amelynek ára legalább egyharmaddal több, mint az eredetileg tervezett.

Az olimpiai faluba az ötkarikás játékok alatt 14 250, a paralimpiai játékok alatt pedig nyolcezer sportoló fér majd be a Párizs melletti új városrészbe. A helyszínt a 2024-es játékok után a következő funkciókkal hasznosítják:

  • 2500 új lakás,
  • egy diákszálló,
  • egy szálloda,
  • három hektár parkosított terület,
  • körülbelül hét hektár kert és park,
  • 120 ezer négyzetméternyi iroda
  • és városi szolgáltatás,
  • valamint 3200 négyzetméternyi környékbeli üzlet

lesz kialakítva. A fejlesztés egy olyan övezetben történik, amely számos társadalmi és lakhatási problémával küzdött az elmúlt években. 2024 novemberében kezdik meg a falu átalakítását lakónegyeddé. Ezzel új, környezettudatos, funkcionális környéket adnak át, amely a tervek szerint 2025-ben beleolvad a városába – számolt be a gazdaságkutató.

MFB ESG
 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.