BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzügyek az EU-ban: Budapesten tanácskoztak az uniós szakdiplomaták

Az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége alatt szeptember 9-én és 10-én Budapesten rendezték meg a pénzügyi szabályozással foglalkozó uniós szakdiplomaták immár hagyománnyá vált informális találkozóját. A napirenden a pénzügyi tudatosság, a Tőkepiaci Unió, valamint az uniós jogalkotási ciklus prioritásai szerepeltek.

Szeptember 9-én és 10-én Budapesten tanácskoztak az Európai Unió pénzügyi szabályozással foglalkozó szakdiplomatái. A kétnapos konferencia megnyitóján Túri Anikó, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára kiemelte a versenyképesség, ezen belül a pénzügyi versenyképesség szerepét és fontosságát, amelyek további erősítése elengedhetetlen az EU gazdasági jövője szempontjából – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

Stock - Flags
Európai Unió
pártcsalád
Patrióták
Szeptember 9-én és 10-én a magyar fővárosban gyűltek össze az Európai Unió pénzügyi szabályozással foglalkozó szakdiplomatái / Fotó: NurPhoto via AFP

Magyarország az első tagország, amely az Európai Unió 2024–2029 közötti stratégiai menetrendjének prioritásait átülteti a Gazdasági és Pénzügyi Tanács munkájába. Túri Anikó kiemelte a pénzügyi szolgáltatások területén zajló tárgyalások előmozdításának fontosságát, különösen a hét jelenleg tárgyalt jogalkotási csomag kapcsán, amelyek célja az EU versenyképességének és ellenálló képességének növelése.

A találkozó egyik kiemelt pontja a Tőkepiaci Unió volt, amely 2015 óta az EU egyik kulcsfontosságú projektje. Bár jelentős előrelépések történtek, az új kihívások hatására további fejlesztések váltak szükségessé.

Magyarország javasolja a pénzügyi szektor átfogó áttekintését, hogy azonosítsák a beavatkozást igénylő területeket, és egyszerűsítsék a jogalkotási folyamatokat. A hatékonyság és piaci stabilitás a magyar elnökség számára fontos cél, így a szükségtelen zavarok elkerüléséhez elengedhetetlen olyan kiegyensúlyozott szabályozás létrehozása, amely figyelembe veszi a pénzügyi termékek gyors innovációját.

Növelni kell a lakosság pénzügyi tudatosságát

A konferencia másik fő témája a pénzügyi tudatosság növelése volt, hisz a digitális pénzügyi szolgáltatások terjedésével egyre nagyobb kockázatok jelennek meg, többek között az online csalások terén.

A Pénzügyi Tudatosság Fejlesztési Stratégia célja, hogy növelje a lakosság pénzügyi ismereteit, csökkentse a kiszolgáltatottságot, és tudatosabb társadalmat hozzon létre. A magyar kormány szerint a pénzügyi tudatosság növelése hozzájárulhat a tőkepiacokon való részvétel növeléséhez és egy biztonságosabb, átláthatóbb pénzügyi környezet megteremtéséhez.

Túri Anikó hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium elkötelezettségét a pénzügyi tudatosság növelése mellett, amelyet a KiberPajzs projekt is támogat. A Magyar Nemzeti Bank, a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Igazságügyi Minisztérium, az Országos Rendőrfőkapitányság és más szervezetek által működtetett projekt célja a lakosság figyelemfelkeltése és egy olyan jogi keret kialakítása, amely képes megelőzni a digitális térben elkövetett pénzügyi visszaéléseket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.